Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că un punct pe agenda şedinţei de vineri a Executivului a fost închiderea reorganizării ministerelor, opt dintre acestea fiind reorganizate şi anume Ministerul Economiei, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătăţii, Mediului, Educaţiei, Culturii şi Agriculturii. În hotărârea privind reorganizarea Ministerului Transporturilor este inclusă şi instituirea Zilei Transportatorilor, care va fi celebrată anual în data de 22 ianuarie, prin desfăşurarea unor activităţi socio-cultural-sportive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Un punct focal în şedinţa de astăzi, închiderea reorganizării ministerelor în baza Legii 296 din 2023, cu cele două principii fundamentale: cel mult 8% personal de conducere în cadrul ministerelor şi autorităţilor subordonate şi reducerea posturilor vacante. Astăzi au intrat în atenţia Guvernului opt ministere: Ministerul Economiei, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătăţii, Mediului, Educaţiei, Culturii şi Agriculturii. Impactul şi centralizările efective ale acestei reorganizări se află în desfăşurare şi vor fi comunicate la o dată ulterioară.

Referitor la reorganizarea Ministerului Educaţiei, numărul de posturi stabilit pentru această instituţie este de 642 din care 10 posturi unice, exclusiv demnitarii şi cabinetele demnitarilor, arată comunicatul de presă al Executivului. Urmare a  reorganizării au fost reduse 16 funcţii conducere şi 87 funcţii execuţie.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

De asemenea, este transferată la Ministerul Educaţiei activitatea şi personalul încadrat la Agenţia de Credite şi Burse de Studii, care este desfiinţată, ministerul preluând personalul aferent şi patrimoniul corespunzător, în condiţiile legii.

În domeniul asigurării accesului cetăţenilor români la studii în străinătate, în vederea formării şi specializării acestora Ministerul Educaţiei va avea atribuţii specifice.

Noua structură organizatorică a Ministerului Culturii prevede un număr maxim de 184 de posturi, exclusiv demnitarii şi numărul de posturi aferente. Totalul de posturi de conducere în noua organigrama este de 14, cu încadrarea în procentul de 8% stabilit de Legea nr. 296/2023.

Sunt desfiinţate 21 posturi vacante din cadrul structurilor existente, 2 posturi vacante de demnitari şi 4 posturi aferente cabinetelor acestora, care nu îndeplineau criteriul unicităţii, stabilit ţinând cont de specificul atribuţiilor, de necesitatea acestora în îndeplinirea obiectivelor Ministerului Culturii, precum şi a angajamentelor PNRR.

Potrivit hotărârii aprobate, sunt desfiinţate unele servicii şi direcţii şi reorganizate unele structuri. 

Unităţile care funcţionează în subordinea, sub autoritatea Ministerului Culturii sau în coordonarea ministrului Culturii pot utiliza un număr maxim de 5.834 de posturi.

O altă hotărârea de Guvern vizează structura organizatorică a Ministerului Transporturilor, prin reducerea numărului secretarilor de stat la 5, precum şi a numărului de posturi de execuţie la 544, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Totodată, prin acelaşi act normativ, este instituită Ziua Transportatorilor, care va fi celebrată anual în data de 22 ianuarie, prin desfăşurarea unor activităţi socio-cultural-sportive.

Executivul a adoptat o hotărâre pentru optimizarea funcţionării Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor în conformitate cu prevederile din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, sunt aduse următoarele modificări:

- este redus numărul de posturi de la 591 (exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului) la 524 (exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului);

- este redusnumărul de posturi de secretari de stat de la 7 la 5;

- este redus numărul de posturi de conducere de la 60 posturi la 43 posturi, din care 11 posturi vacante.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.