Miliardarul Elon Musk, CEO-ul Tesla şi un colaborator apropiat al lui Donald Trump de când acesta s-a întors la Casa Albă, l-a rugat direct, dar fără succes, pe preşedintele american să revină asupra tarifelor vamale, au declarat pentru The Washington Post (WAPO) două persoane familiarizate cu această chestiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În weekend, în timpul unei intervenţii virtuale la congresul partidului de extremă dreapta Liga, din Italia, Elon Musk a pledat pentru tarife zero între SUA şi Europa. Musk a mai spus că şi-ar dori mai multă libertate pentru oameni de a se deplasa între ţările din Europa şi Statele Unite şi de a lucra în oricare dintre ele, „dacă doresc”. „Acesta a fost cu siguranţă sfatul meu pentru preşedinte”, a spus el.

De asemenea, tot în weekend, Elon Musk a lansat un tir de mesaje pe X în care îl critica pe unul dintre principalii consilieri comerciali de la Casa Albă, Peter Navarro, considerat responsabil pentru planul agresiv de tarife al preşedintelui Donald Trump. Ulterior, potrivit The Washington Post, Musk a trecut peste capul aceluiaşi oficial şi a făcut apeluri personale la Trump pentru a-şi flexibiliza poziţia. Tentativa de intervenţie nu a avut succes până în prezent, potrivit surselor WAPO.

Mai mult, Trump a ameninţat luni că va adăuga noi tarife de 50 la sută asupra importurilor din China, deşi preşedintele a semnalat în acelaşi timp că este deschis la negocieri cu privire la unele aspecte ale politicii sale.

Între timp, Musk a postat pe X un videoclip în care regretatul economist conservator Milton Friedman prezenta beneficiile cooperării comerciale internaţionale - „funcţionarea impersonală a preţurilor”, după cum a spus el - defalcând sursele de materiale care intră în compoziţia unui simplu creion din lemn.

Şi Kimbal Musk, fratele lui Musk şi coleg în consiliul de administraţie al Tesla, a lansat, de asemenea, luni, critici vădite la adresa preşedintelui cu privire la politicile tarifare. „Cine ar fi crezut că Trump este, de fapt, preşedintele american cu cele mai mari taxe din ultimele generaţii”, a scris el pe X, reţeaua socială deţinută de Elon Musk. „Prin strategia sa tarifară, Trump a implementat o taxă structurală şi permanentă asupra consumatorului american”, a punctat Kimbal Musk. Comentariile au venit la mai puţin de o lună după ce Kimbal Musk îi mulţumise lui Trump pentru găzduirea unui eveniment Tesla pe peluza Casei Albe.

CEL MAI VĂDIT DEZACORD AL LUI MUSK CU ADMINISTRAŢIA TRUMP

The Washington Post notează că acesta este cel mai important dezacord public dintre preşedinte şi Elon Musk de la începutul colaborării lor, în condiţiile în care miliardarul tehnologic a cheltuit aproape 290 de milioane de dolari pentru a-l susţine pe Trump şi pe alţi republicani în alegerile de anul trecut. După ce Trump a revenit la Casa Albă, lui Elon Musk i s-a încredinţat supervizarea aşa-numitului Departament pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE) însărcinat cu reducerea cheltuielilor federale şi eliminarea birocraţiei.

Musk a mai avut anterior dezacorduri cu alţi membri ai administraţiei lui Trump pe teme precum vizele H1-B pentru imigranţii calificaţi şi abordarea DOGE privind cheltuielile publice, iar săptămâna trecută preşedintele a spus că Musk se va întoarce la un moment dat la conducerea companiilor sale şi va pleca de la Casa Albă, însă va continua să-l sfătuiască pe preşedinte.

Vânzările trimestriale ale companiei auto a lui Musk, Tesla, au scăzut brusc pe fondul unei reacţii negative împotriva activităţii lui Musk în cadrul DOGE. Acţiunile companiei se tranzacţionau luni la 233,29 dolari la închiderea bursei, în scădere cu peste 42% de la începutul anului.

Musk a declarat anterior că impactul tarifelor auto ale preşedintelui american Donald Trump asupra Tesla este „semnificativ”. Musk consideră de mult timp că tarifele sunt în detrimentul obiectivelor de afaceri ale unei companii care consideră atât Statele Unite, cât şi China drept centre-cheie de producţie şi de consum. Totuşi, alţi producători de automobile vor fi probabil mai afectaţi de noile tarife, au declarat analiştii. Dar Musk s-a opus tarifelor şi în primul mandat al lui Trump, când Tesla a intentat un proces prin care a încercat să anuleze taxa pe importurile companiei din China în Statele Unite.

LIDERII DE AFACERI MIZAU PE INFLUENŢA LUI MUSK

„Preşedintele a alcătuit o echipă remarcabilă de persoane foarte talentate şi cu experienţă care aduc idei diferite la masă, ştiind că preşedintele Trump este cel care ia deciziile finale”, a comentat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt. „Atunci când el ia o decizie, toată lumea vâsleşte în aceeaşi direcţie pentru a o executa. Acesta este motivul pentru care această administraţie a făcut mai mult în două luni decât a făcut administraţia anterioară în patru ani”, a punctat Leavitt, citată de WAPO.

Mulţi dintre liderii din domeniul afacerilor şi al tehnologiei care au susţinut candidatura lui Trump au fost uimiţi de decizia preşedintelui de a aplica tarife atât de mari şi, în egală măsură, dezamăgiţi că nu au putut exercita o influenţă mai mare asupra politicii sale, au declarat pentru WAPO cele două persoane familiarizate cu această chestiune. Persoane din cercul lui Musk au făcut apeluri directe la prieteni din administraţia Trump, inclusiv la vicepreşedintele JD Vance şi la Musk, susţinând ceea ce au considerat a fi politici de liber-schimb mai rezonabile. Un prieten al lui Musk, investitorul Joe Lonsdale, a postat pe X că a susţinut în ultimele zile în faţa „prietenilor din administraţie” că tarifele vor afecta mai mult companiile americane decât pe cele chineze. Lonsdale a refuzat să comenteze argumentele sale dincolo de postarea sa pe X.

Un grup de lideri de afaceri a lucrat în weekend pentru a crea un grup informal care să facă lobby pe lângă membrii administraţiei Trump pentru politici mai moderate, a mai declarat una dintre sursele WAPO. Mulţi dintre aceştia l-au sprijinit pe Trump anul trecut, deşi ştiau că tarifele ridicate pe care acesta le-a promis de mult timp ar putea fi distructive atât pentru industria tehnologică, cât şi pentru economie în ansamblu, dar au considerat că Trump ar putea fi influenţat de consilieri precum secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, să adopte o abordare mai blândă. De asemenea, liderii de afaceri nu au anticipat că secretarul pentru comerţ Howard Lutnick, care a fost unul dintre principalii intermediari care au facilitat intrarea lui Musk în cercul apropiaţilor lui Trump, va fi un susţinător atât de puternic al politicilor protecţioniste, scrie WAPO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.