Profesorul de economie Cristian Păun afirmă că respingerea categorică, de către Donald Trump, a ofertei Uniunii Europene de zero-zero taxe vamale între SUA şi UE este „deloc imprevizibilă” pentru că preşedintele american „nu negociază”, ci „impune”. „El vrea lumea în genunchi, nu partener”, afirmă Păun. Profesorul de economie adaugă că această ofertă i-a mai fost făcută lui Trump şi în primul mandat şi a refuzat-o.
„Trump a respins categoric oferta UE de zero-zero taxe vamale între SUA şi UE. Deloc imprevizibil. El nu negociază, impune. El vrea lumea în genunchi, nu partener. Această ofertă i s-a mai făcut odată şi în primul mandat şi a refuzat-o. O zonă de liber schimb NAFTA - UE, ce bine suna...”, afirmă profesorul universitar de economie Cristian Păun pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, acest lucru demonstrează „încă o dată” că Donald Trump mizează pe „taxare pentru bugetul american” şi că principala lui „obsesie” a devenit deficitul comercial cu alte ţări.
„Nu este bine intenţionat. De exemplu, el acuză lumea de incorectitudine faţă de SUA, dar uită să menţioneze de subvenţiile masive pe care le pompează în agricultură sau în anumite industrii. Pe astea nu le ia în calcul în tabele lui. Din păcate, taxarea lui Trump înseamnă mai puţină libertate economică pentru SUA şi izolaţionism. Protecţionismul lui va duce la deficit bugetar mai mare (încasările mai mari iniţial din taxele vamale vor fi dublate de pierderi din alte taxe pe o economie care se va contracta; va da mai mult pe ajutoare sociale; va pompa şi mai multe ajutoare şi subvenţii în agricultură) şi la deficit comercial mai mare (scad exporturile SUA către restul lumii, scăderea va fi mai abruptă ca scăderea importurilor care vor avea o rigiditate mai mare la tarife, mai ales pe partea de importuri de completare). Va rata cu brio ambele obiective din spatele taxelor lui”, consideră Cristian Păun.
Profesorul mai spune că Donald Trump vrea ca lumea întreagă să cumpere masiv din SUA, „mai scump şi mai prost calitativ şi lumea întreagă să nu vândă nimic sau mai nimic americanilor”.
„Asta este o imposibilitate economică, niciodată nu va putea fi realizată. Nici cu taxe, nici fără taxe. Reciproce sau nu. Trump trebuie să îşi schimbe rapid consilierii economici, că nu îl văd bine!”, afirmă profesorul Cristian Păun.
Profesorul Păun consideră că timpul curge în defavoarea SUA cu cât vor fi menţinute mai mult aceste măsuri şi această stare de incertitudine şi spune că răspunsul UE de a impune, la rândul său, măsuri tarifare este unul bun, în condiţiile în care nu se poate negocia cu Trump decât răspunzând cu aceeaşi monedă.
În opinia profesorului de la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, singurul lucru la care Donald Trump ar putea răspunde în vreun fel ar fi reacţia alegătorilor americani, aşa încât, dacă Partidul Republican va constata că pierde masiv sprijin popular din cauza acestor măsuri luate de Donald Trump, atunci va pune presiune politică pe preşedintele american să renunţe la ele, acesta fiind, de altfel, singurul lucru care l-ar putea convinge pe acesta că este pe o cale greşită.
Păun spune că, deocamdată, populaţia SUA nu simte efectele, dar acest lucru se va întâmpla destul de repede, dând ca exemplu fondurile de pensii ale americanilor de rând, care au economisit mult şi au crescut ca valoare în ultima perioadă şi care acum s-au prăbuşit. Potrivit profesorului de economie, dacă un american vrea să iasă la pensie în aceste zile constată că pensia sa a scăzut cu aproape o treime faţă de acum câteva luni, când poate că l-a votat pe Trump.
Cristian Păun mai spune că la acest moment SUA sunt, metaforic vorbind, ca o cetate înconjurată de două ziduri duble, unul ridicat de Trump şi unul înălţat de ceilalţi. Acest lucru înseamnă că orice companie americană care produce în interiorul „zidului” cu materii prime din „afara zidurilor” şi care exportă apoi ceea ce produce în „afara zidurilor” va fi cel mai mult lovită. Profesorul a dat ca exemplu o companie care aduce materii prime din afară pentru a produce maşini pe care vrea să le vândă în afara SUA şi care va plăti taxe la materii prime şi apoi, taxe pentru ceea ce exportă, în condiţiile în care celelalte ţări au impus şi ele taxe, ca răspuns la tarifarea impusă de Trump, ceea ce va creşte foarte mult preţul respectivelor maşini.
Păun mai spune că multe componente ale maşinilor americane nu pot fi produse exclusiv în SUA, întrucât Statele Unite nu mai au atât de multe resurse naturale, cum ar fi metalele rare, în comparaţie cu alte ţări. Potrivit profesorului universitar, companiile care produc în SUA cu materii prime din afară şi exportă mare parte din producţie vor pleca din State Unite ca să evite taxele.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.