Comisiile juridice ale Parlamentului au decis marţi, să propună plenului reunit revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât astăzi să propună plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Renate Weber trebuie să plece după ce în ultimul an a îngreunat combaterea pandemiei COVID-19 şi a declanşat mecanismul naţional privind prevenirea torturii, ce a dus la punerea sub monitorizare a mai multor spitale şi centre de carantinare de pe întregul teritoriu naţional. Tot ea şi-a folosit funcţia în interes personal în încercarea de a-şi păstra pensia specială prin contestarea la CCR a legislaţiei de eliminare a unor astfel de pensii”, a anunţat pe pagina sa de Facebook deputatul USR PLUS Andrei Lupu, membru în Comisia juridică.
În opinia sa, actualul Avocat al Poporului a pus la îndoială măsuri luate de autorităţile statului fără să se consulte cu instituţiile acuzate sau blamate, lucru care a dus la confuzie în rândul populaţiei.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Şi nu în ultimul rând, Renate Weber trebuie să plece pentru că a întreprins acţiuni de îngreunare a combaterii corupţiei, în loc să se remarce prin acţiuni care să apere drepturile şi libertăţile românilor. Avem nevoie în această funcţie de un om pregătit să apere poporul, iar nu doar propria imagine”, conchide Lupu într-o postare pe Facebook.

PNL a depus în 22 iunie 2020 la conducerile celor două Camere ale Parlamentului, o solicitare de sesizare pentru convocarea Comisiilor juridice în vederea revocării lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, considerând că aceasta, prin acţiunile sale, şi-a depăşit competenţele legale.

Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.