Fostul primar Clotilde Armand explică de ce s-a prezentat la Parlament, pentru preluarea mandatului de senator USR, ea arătând că în acest moment se află în situaţia în care mandatul său de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament. Decizia acesteia vine în contextul în care liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu anunţa recent că fostul primar al Sectorului 1 Clotilde Armand nu îşi va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât, în urma deciziei ICCJ, operează interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Breaking news: "Clotilde Armand s-a prezentat la Parlament, pentru preluarea mandatului. Aşa. Şi? Iată explicaţia juridică. În legislaţia din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat şi CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI- instituţie a statului care este controlată tot de PSD”, a scris fostul pirmar într-o postare. 
 
Clotilde Armand arată că a venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă, şi anume că ”există un vid legislativ şi în cazul parlamentarilor care trebuie validaţi deşi există o situaţie de incompatibilitate cu funcţia de ales local”. 
 
”Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabileşte clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcţia de primar: “Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.” Cuvintele cheie sunt: “cu exceptia celor electorale” şi “nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie.” Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicţia ocupării timp de 3 ani a funcţiei de primar, nu şi de parlamentar”, explică Clotilde Armand. 
 
Ea menţionează că Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituţionalităţii.
 
”A fost dată şi o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de faţă că textul de lege este explicit şi nu necesită schimbarea lui. Practic, în acest moment sunt în situaţia în care mandatul meu de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament”, mai spune Clotilde Armand.
 
”Comisia respectivă trebuie să o valideze fiindcă altfel este un abuz”, adaugă fostul primar, prezentând motivarea juridică a lui Augustin Zegrean care s-a ocupat de cazul ei. 
 

Vicepreşedintele USR Vlad Voiculescu declara că fostul primar al Sectorului 1 Clotilde Armand nu îşi va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât, în urma deciziei ICCJ, operează interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani.

Astfel, mandatul va fi preluat de următorul candidat aflat pe lista USR la alegerile Bucureşti pentru Senat.

”Pentru mine, o nedreptate rămâne o nedreptate. (...) Clotilde Armand este pentru mine un simbol al integrităţii şi al curajului în faţa unui sistem corupt şi ostil schimbării”, adaugă el.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.