Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a subliniat că nu se pune problema de muşamalizare a situaţiei în cazul accidentului din staţiunea 2 Mai în care doi tineri au fost ucişi, după ce au fost loviţi cu maşina de un şofer drogat. Gorghiu a precizat că cei vinovaţi vor plăti. Ministrul Justiţiei s-a referit şi la înăsprirea pedepselor pentru cei care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri ori fără permis de conducere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Exprim, în primul rând, compasiunea mea pentru situaţia prin care trec aceste familii. E o tragedie de care se vorbeşte în aceste zile şi vă mărturiesc că sunt şi eu extrem de mâhnită, nu în calitate de ministru al Justiţiei, ci în calitate de mamă, de om care vede aceste drame, pornind de la situaţia că are doi copii acasă, şi îmi doresc să înţeleagă toată lumea cât de important este să conjugăm efortul ca să combatem acest fenomen al drogurilor. Nu se pune problema de muşamalizare a acelei situaţii. Am văzut determinare din partea ministrului de Interne care nu ascunde gunoiul sub preş, a dispus un control. Vom avea cu toţii aceste concluzii cât de curând. Ministerul de Interne le va face publice concluziile raportului şi cei care s-au făcut vinovaţi în aplicarea legii vor plăti cu siguranţă”, a declarat Alina Gorghiu, sâmbătă, la Digi24.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministrul Justiţiei a dat asigurări că şoferul care a produs tragedia de la 2 Mai nu poate scăpa cu suspendare.
 
”Mai departe va fi ancheta desfăşurată, deja a fost audiat cel care a produs tragedia, vor fi sigur şi alte probe administrate, dosarul va ajunge în instanţă şi conform legislaţiei în vigoare nu poate să scape cu suspendare. Este o lege în vigoare care nu permite celor care consumă alcool la volan, celor care consumă droguri la volan sau care conduc făcă permis şi care produc accidente care duc la moartea victimei să obţină suspendarea executării pedepsei”, a amintit Gorghiu.
 
Întrebată de ce nu se pot înăspri pedepsele pentru astfel de şoferi, Gorghiu s-a referit la modificarea legislaţiei.
 
”Permisul se suspendă pe perioada cercetării. După hotărârea din instanţă, indiferent care e hotărârea, sigur au oportunitatea să îşi ia permisul după o perioadă de timp. Chiar în aceste săptămâni discutam cu colegii mei, la Camera Deputaţilor, Cameră decizională, există un amendament de modificare la legea circulaţiei şi un amendament prin care dacă persoana condamnată la închisoare pentru faptul că a omorât o persoană, fiind băut sau drogat la volan, această persoană nu mai are posibilitatea să îşi recupereze cred că pe cinci ani permisul de conducere”, a precizat Alina Gorghiu.
 
Ministrul Justiţiei s-a mai referit şi la educaţia tinerilor şi a spus că în şcoli ar trebui accentuată dimensiunea fenomenului privind drogurile.
 
”Această preocupare de îmbunătăţire a legislaţiei există permanent şi va fi. Însă, întotdeauna cred că picăm într-o capcană. Discutăm despre un caz punctual, dureros, dar cred că ar trebui să ne lărgim orizontul şi să discutăm despre tot fenomenul. Aş vrea să introduc aici menţiunea care se numeşte educaţie. Am fost aseară la Mioveni, în Argeş, am discutat foarte deschis cu peste 100 de tineri între 14 şi 21 de ani. I-am întrebat dacă ştiut ei în proximitatea lor, părinţi, prieteni care se droghează. Toţi au răspuns: da. Fenomenul ăsta este foarte apropiat de tineri. Dacă nu ne străduim să accentuăm dimensiunea asta a educaţiei în şcoli, dacă familia nu o să se uite cu foarte multă atenţie cum face dialogul cu aceşti tineri şi nu o să încerce să îi înţeleagă, dacă statul nu o să le asigure la începutul consumului ajutorul de care au nevoie, cu ajutor de specialitate, dacă statul nu o să fie prezent în teren la evenimente sociale sau culturale sau dacă statul nu o să se concentreze pe ce e important să rezolve, nu pe cât rezolvă, atunci vom avea cantitate şi nu calitate”, a spus ministrul.
 
Alina Gorghiu a explicat că ar trebui alocate resurse şi pentru combaterea traficului mare de droguri. 
 
”Sunt extrem de multe sesizări. Numai că ţinta pe care cred eu că ar trebui să o fixăm şi să o urmărim şi să alocăm resurse de toate tipurile este aceea de destructurare a grupurilor de crimă organizată. Combaterea traficului mare. Legislaţia s-a modificat, privind drogurile şi etnobotanicele, şi au crescut şi pedepsele pentru trafic naţional şi pentru trafic internaţional de droguri, astfel încât pedepsele sunt mai mari decât pentru omor, decât pentru trafic. Dar lucrurile acestea le rezolvă DIICOT cu 14 procurori în structura naţională”, a precizat Alina Gorghiu.
 
Potrivit ministrului, numai anul trecut a fost confiscată o tonă de droguri. Ea s-a referit şi la unele dosare mari de trafic de stupefiante care au fost trimise în judecată.
 
”Anul trecut s-a indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor o cantitate de 1 tonă de droguri. Anul ăsta, de la început şi până acum, au fost destructurate 31 de grupări care acţionau pe linia traficului de droguri. (...) Am văzut că în 2 Mai a fost o hibă în aplicarea legii, care a generat o  tragedie fără margini şi regret incredibil de mult acest lucru. Însă în iulie s-a trimis în judecată un dosar foarte mare de droguri de risc şi mare risc, în iunie s-a trimis în judecată dosarul Meduza, tineri şi adulţi implicaţi în constituire de grup infracţional organizat şi trafic de droguri în şcoli. Se lucrează”, a concluzionat Alna Gorghiu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.