Preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat-o pe Rovana Plumb în postul de comisar european din partea României. Rovana Plumb afirmă că nominalizarea sa pentru postul de comisar european o onorează şi responsabilizează în egală măsură. Ea îi mulţumeşte în mod deosebit premierului Viorica Dăncilă. Dăncilă a afirmat, luni, că numirea Rovanei Plumb în funcţia de comisar european este o reuşită pentru România. "Este dovada şi expresia încrederii pe care preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României şi a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat", afirmă Dăncilă. Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european. „Atenţionăm Guvernul PSD că prin insistenţa de a o susţine pe Rovana Plumb îşi bate joc de această demnitate publică europeană şi, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs şi va fi forţat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”, se arată într-un comunicat al Alianţei USR PLUS. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat, luni, că Guvernul României riscă foarte mult prin susţinerea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european şi a atras atenţia că audierile în Parlamentul European nu sunt o joacă. La rândul său, preşedintele PLUS, fostul comisar european Dacian Cioloş, spune că Rovana Plumb are „probleme serioase de integritate şi credibilitate”, acuzând că aceasta a făcut declaraţii împotriva valorilor europene. Cioloş susţine că la audierile din Parlamentul European „în loc să explice care-i viziunea dânsei despre portofoliu”, Rovana Plumb va trebui „să dea explicaţii despre dosarul Belina şi despre ce a făcut la Ministerul Mediului şi despre cum l-a susţinut sau nu pe Liviu Dragnea”.
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, susţine că este ruşinos că PNL şi USR nu vor susţine candidatura Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, desemnarea ei fiind ” un câştig pentru România”. Social-democratul afirmă că ceea ce fac partidele de opoziţie este ” anti-românesc şi anti-naţional”, întrucât ”niciun alt grup parlamentar naţional din Parlamentul European nu votează împotriva conaţionalilor lor”.
”PNL şi USR îşi arată «măsura de caracter» atunci când spun că vor vota împotriva unui român pentru o funcţie în Comisia Europeană, doar pentru că este propus şi susţinut de premierul Viorica Dăncilă. La fel au făcut şi atunci când au votat pentru sancţionarea României, doar pentru a-şi atinge o miză meschină în confruntarea politică internă. Ruşinos! Doamnelor şi domnilor de la PNL şi USR, desemnarea unui român în funcţia de comisar european este în primul rând un câştig pentru România şi pentru cetăţenii care v-au votat la ultimele alegeri!”, a scris, luni, pe Facebook, Mihai Fifor.
Aceasta susţine că ceea ce fac partidele de opoziie este ”anti-românesc şi anti-naţional”.
”Niciun alt grup parlamentar naţional din Parlamentul European nu votează împotriva conaţionalilor lor! Îi urez mult succes Rovanei Plumb, candidatul din partea României pentru Comisia Europeană!”, a mai scris Fifor.
Preşedintele PLUS, fostul comisar european Dacian Cioloş, spune că Rovana Plumb, propusă de Guvernul României pentru a ocupa funcţia de comisar european, are „probleme serioase de integritate şi credibilitate”, acuzând că aceasta a făcut declaraţii împotriva valorilor europene. Cioloş susţine că la audierile din Parlamentul European „în loc să explice care-i viziunea dânsei despre portofoliu”, Rovana Plumb va trebui „să dea explicaţii despre dosarul Belina şi despre ce a făcut la Ministerul Mediului şi despre cum l-a susţinut sau nu pe Liviu Dragnea”.
„Am prevenit deja asupra acestui risc pe care doamna Dănclă şi l-a asumat şi va trebui să şi-l asume până la capăt şi să-şi asume inclusiv riscul de a o vedea pe doamna Rovana Plumb respinsă după audierile din Parlament şi de obligaţia de a o înlocui după aceea. I s-a atras atenţia să o înlocuiască, să se mai gândească, nu a vrut. Dânsa a insistat să fie Rovana Plumb, o să-şi asume consecinţele” a afirmat Dacian Cioloş luni, într-o conferinţă de presă.
Acesta a acuzat că în ceea ce o priveşte pe Rovana Plumb sunt „probleme serioase de integritate şi credibilitate”.
„Aici sunt probleme serioase de integritate, pentru că pentru a ocupa un post de comisar european nu trebuie să vii să spui «dom-le, nu e nicio condamnare, nu a făcut închisoare, deci pot să ocup postul de comisar european», pentru că Comisia Europeană nu-i Guvernul PSD. Deci sunt probleme serioase de integritate şi de credibilitate pe care doamna Rovana Plumb le are. Dânsa va trebui la audierile din Parlament în loc să explice care-i viziunea dânsei despre portofoliu, să dea explicaţii despre dosarul Belina şi despre ce a făcut la Ministerul Mediului şi despre cum l-a susţinut sau nu pe Liviu Dragnea care acum este la închisoare, ca să nu mai vorbim de declaraţiile împotriva justiţiei şi împotriva valorilor europene pe care le-a făcut. Evident, ca politician, poţi să ai păreri, puncte de vedere, aşa au şi populiştii şi extremiştii, şi antieuropenii, au au puncte de vedere şi pot să fie în Parlamentul European pentru că au fost trimişi acolo prin vot, dar când vrei să reprezinţi Uniunea Europeană şi să fii comisar european nu te mai poţi juca cu vorbele şi să spui că justiţia o decide PSD-ul în Parlament cum vrea, chiar dacă avem un Tratat european şi avem nişte valori şi principii europene care trebuie respectate”, a declarat dacian Cioloş.
Liderul PNL, Ludovic Orban, o somează pe Viorica Dăncilă să retragă nminalizarea Rovanei Plimb pentru funcţia de comisar european, ”cât mai e timp, pentru a nu face România de ruşine la nivelul UE”. ”Este de neînţeles de ce premierul Vasilica Viorica Dăncilă a refuzat până acum să facă altă nominalizare, în ciuda solicitării exprese a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a transmis Orban.
”Premierul Vasilica Viorica Dăncilă se află în ceasul al 12-lea! Încă mai poate retrage propunerea de comisar european în persoana Rovanei Plumb, astfel încât să nu facă România de ruşine în Parlamentul European. Somez actualul prim-ministru să facă o altă propunere pentru această poziţie, care să respecte criteriile de integritate şi profesionalism agreate la nivel european, în condiţiile în care actuala nominalizare are toate şansele să fie respinsă în Parlamentul European”, a transmis, luni, liderul PNL; Ludovic Orban.
Acesta afirmă că ”este de neînţeles de ce premierul Vasilica Viorica Dăncilă a refuzat până acum să facă altă nominalizare, în ciuda solicitării exprese a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”.
Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat, luni, că Guvernul României riscă foarte mult prin susţinerea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european şi a atras atenţia că audierile în Parlamentul European nu sunt o joacă.
„Doamna Rovana Plumb este în momentul de faţă acceptată pentru a intra la negocieri, audieri şi vot în Parlament pe funcţia de comisar european. Există în momentul de faţă numeroase suspiciuni privind îndeplinirea criteriilor de către dna Rovana Plumb pentru ocuparea funcţiei de comisar european. Mai există suspiciuni şi pentru alţi comisari europeni. Noi considerăm că Guvernul României riscă foarte mult prin susţinerea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european. Audierile în Parlamentul European nu sunt o joacă. De asemenea, votul în PE şi în comisii este şi va fi foarte strâns. Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă riscă foarte mult interesul României prin susţinerea dnei Rovana Plumb”, a declarat Raluca Turcan.
Ea a explicat că există cutuma ca preşedintele Comisiei Europene să nu respingă candidaturile venind din partea ţărilor membre şi să lase aceste candidaturi să fie evaluate în comisiile de specialitate şi în Parlamentul European.
„În continuare, situaţia comisarului european din partea României este incertă, sută la sută din cauza acestei încăpăţânări a Vioricăi Dăncilă de a propune o persoană care nu îndeplineşte criteriile pentru ocuparea funcţiei de comisar european”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.
Raluca Turcan a mai spus că popularii europeni şi-au exprimat reţinerea în legătură cu îndeplinirea criteriilor de către Rovana Plumb, cu privire la calitatea propunerilor făcute de Viorica Dăncilă.
Rovana Plumb afirmă că nominalizarea sa pentru postul de comisar european o onorează şi responsabilizează în egală măsură. Ea îi mulţumeşte în mod deosebit premierului Viorica Dăncilă.
„Este o nominalizare care mă onorează şi responsabilizează în egală măsură. Ca om politic şi cetăţean care face parte din generaţia care a lucrat şi lucrează intens la integrarea în Uniunea Europeană, un proiect care nu s-a încheiat odată cu aderarea noastră, mă simt deosebit de mândră să pot contribui la această construcţie europeană. Îi mulţumesc în mod deosebit doamnei premier, Viorica Dăncilă, pentru susţinerea acordată. Îi mulţumesc colegului Dan Nica pentru fair play-ul arătat. Doresc sa îi mulţumesc doamnei Preşedinte-ales, Ursula von der Leyen, pentru încrederea acordată. Cred cu tărie că această echipă unită va avea puterea sa răspundă provocărilor viitoare ale Uniunii”, afirmă Rovana Plumb, într-o declaraţie remisă de Biroul de presă al PSD.
Dăncilă afirmă, într-o postare pe Facebook, că numirea Rovanei Plumb în funcţia de comisar european din partea României este o reuşită pentru ţara noastră.
"Este dovada şi expresia încrederii pe care preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen o are în capacitatea României şi a comisarului desemnat de a exercita cu succes acest mandat. Felicitări, Rovana Plumb!", spune Dăncilă.
Delegaţia USR PLUS în Parlamentul European se opune numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european, propunere oficializată azi prin comunicatul transmis de noua preşedintă aleasă a Comisiei Europene. „Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esenţiale de Alianţa USR PLUS pentru postul de comisar european şi nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziţie”, se arată într-un comunicat al alianţei.
Conform sursei citate, Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care şi grupul Renew Europe (a treia forţă politică în PE), iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului European.
„Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea şi competenţa candidatei propuse de Guvernul României. Atenţionăm Guvernul PSD că prin insistenţa de a o susţine pe Rovana Plumb îşi bate joc de această demnitate publică europeană şi, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs şi va fi forţat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”, se arată în comunicatul Alianţei USR PLUS.
Alianţa precizează că Rovana Plumb a avut în ultimii ani declaraţii împotriva valorilor Uniunii Europene şi anti-justiţie şi l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupţie, din funcţiile publice pe care le-au ocupat.
Rovana Plumb, anunţată în postul de comisar european din partea României
Conform unui comunicat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi-a dat acordul, luni, asupra proiectului listei comisarilor desemnaţi, urmare a seriei de interviuri pe care aceasta le-a avut, în ultimele săptămâni, cu fiecare dintre persoanele propuse de statele membre.
În continuare, Consiliul Uniunii Europene trebuie să adopte această listă.
Deocamdată, Ursula von der Leyen a anunţat numele comisarilor europeni desemnaţi, iar marţi va anunţa şi portofoliile propuse pentru aceştia, potrivit sursei citate.
Apoi, Parlamentul European trebuie să-şi dea votul asupra întregului Colegiu al comisarilor, inclusiv preşedintele CE şi Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă.
Lista comisarilor europeni anunţată de Ursula von der Leyen:
Austria: Johannes Hahn
Belgia: Didier Reynders
Bulgaria: Mariya Gabriel
Croaţia: Dubravka Šuica
Cipru: Stella Kyriakides
Republica Cehă: Věra Jourová
Danemarca: Margrethe Vestager
Estonia: Kadri Simson
Finlanda: Jutta Urpilainen
Franţa: Sylvie Goulard
Grecia: Margaritis Schinas
Ungaria: László Trócsányi
Irlanda: Phil Hogan
Italia: Paolo Gentiloni
Letonia: Valdis Dombrovskis
Lituania: Virginijus Sinkevičius
Luxemburg: Nicolas Schmit
Malta: Helena Dalli
Olanda: Frans Timmermans
Polonia: Janusz Wojciechowski
Portugalia: Elisa Ferreira
România: Rovana Plumb
Slovacia: Maroš Šefčovič
Slovenia: Janez Lenarčič
Suedia: Ylva Johansson
Josep Borrell (Spania) a fost desemnat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică externe, de Consiliul European, în acord cu Ursula von der Leyen (Germania).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.