Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a spus, joi, în discursul rostit în plenul Camerelor reunite, că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV. El a mai afirmat că România se bucură de aceeaşi libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, arătând că în Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, că naţiunile sunt egale şi nu au existat niciodată ţări de mâna a doua. Totodat[, pre;edintele CE a spus că tinerii ataşaţi de valorile democratice şi statul de drept sunt atuul cel mai de preţ al României. Juncker vizitează România, joi, pentru prima dată în calitate de preşedinte al Comisiei Europene. Foştii premieri Adrian Năstase, Victor Ciorbea şi Victor Ponta, precum şi fostul preşedinte Traian Băsescu au asistat la discurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE 11:34 - Juncker în Parlament: România a îndeplinit criteriile pentru Schengen; nu e corect să fie impuse condiţii suplimentare

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus, în discursul rostit în Parlament, că România trebuie să adere cât mai repede la Spaţiul Schengen, în condiţiile în care îndeplineşte criterii fixate în acest sens şi nu este corect să fie impuse noi condiţii.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"România îşi merită locul său natural în UE şi în Schengen. Criteriile de aderare la Schengen au fost clare (...) şi trebuie ca România să poată deveni membru al Spaţiului Schengen cât mai curând posibil, deoarece este un loc meritat”, a spus şeful Executivului UE.

El a insistat ca trebuie construite "punţi” în Uniunea Europeană, aşa cum s-a întâmplat şi în relaţiile cu Ottawa. "Niciodată nu m-am gândit că poate fi încheiat un acord cu Canada fara ridicarea vizelor” pentru români şi bulgari. "M-am luptat pentru acest lucru”, a adăugat el.

UPDATE 11.05: Juncker: Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, în plenul reunit al Parlamentului, că România se bucură de aceeaşi libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, arătând că în Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, că naţiunile sunt egale şi nu au existat niciodată ţări de mâna a doua. "Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare", a afirmat Juncker.

"România se bucură de această libertate de mişcare şi de a călători la fel ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Cu toţii împreună trebuie să dăm în permanenţă ce avem noi mai bun pentru că acest popor, adeseori martirizat să fie de data asta artizanul păcii în sânul UE şi în lume. Doresc să protejez paşii făcuţi înainte, în aceşti ani, în Europa. Am fost surprins de anumite neînţelegeri. În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult decât altele, naţiunile sunt egale în drepturi şi demnităţi, un popor este un popor şi o democraţie este o democraţie. Nu au existat niciodată ţări de mâna a doua sau pe care să le lăsăm în urmă”, a dat asigurări Juncker, referindu-se la proiectul "Europei cu mai multe viteze”, care a provocat o polemică aprinsă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"Fac legământ că, rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. (...) Europa a fost divizată în trecut, iar acest lucru nu trebuie să se mai repete. Putem avansa împreună, însă în ritmuri diferite”, a adăugat el, folosind formularea consacrată deja după prezentarea Cărţii Albe privind viitorul Europei şi după summitul aniversar de la Roma.

"O Europă care are mai multe viteze există deja, e prevăzută în tratate (…), este vorba de o cooperare consolidată”, a precizat şeful Executivului european. De altfel, România a fost printre primele ţări care au adoptat o lege ce permite cooperarea consolidată, a amintit Juncker, referindu-se la modificarea legislaţiei privind divorţul.

El a mai oferit ca exemplu de cooperare consolidată la care ia parte România proiectul de înfiinţare a unui Parchet european ce va fi abilitat să deruleze urmăriri penale referitoare la infracţiunile de fraudare a bugetului UE. 

În aceste condiţii, "dezbaterea privind Europa cu mai multe viteze (...), este, de fapt o non-dezbatere. Dezbaterea ar trebui sa fie despre cooperare”, consideră Juncker.

"Europa cetăţenilor e o Europă a justiţiei, libertăţii şi egalităţii. Eu nu pot vedea un viitor decât în unitate europeană. Nu trebuie sa creăm Statele Unite ale Europei, este un proiect care nu imi aparţine”, a spus preşedinte CE în discursul rostit în Parlamentul de la Bucureşti, explicând că fiecare popor îşi iubeşte şi vrea să îşi păstreze valorile şi tradiţiile.

Unitatea este, însă, esenţială pentru ca vocea Europei să conteze în lume, a atras atenţia el, explicând că UE reprezintă numai 7% din populaţia lumii, ocupă cel mai mic continent, asigură 30% din comerţul internaţional, iar cota sa din PIB-ul mondial este în scădere.

Juncker a dat asigurări că toate cele cinci scenarii pe care le-a prezentat în februarie pentru viitorul Uniunii Europene au la baza aceeaşi idee de unitate.

"Dacă era să îmi urmez temperamentul, aş fi propus un singur scenariu. Dar, după 30 de ani de experienţă la nivel european, mi-am dat seama că nu Comisia trebuie să dicteze”, a admis el.

În aceste condiţii, oficialul european a invitat Parlamentul României şi societatea civilă să participe la dezbatere.

"România ne-a dat o lecţie frumoasă de ambiţie privind viitorul (...) şi-a dat dovedit capacitatea de a fi o ţară refondatoare a Uniunii, într-o lume care se schimbă rapid”, a spus Juncker.

În aceste condiţii, preşedinţia României la UE, ce va avea loc în 2019, va reprezenta un moment foarte important pentru blocul comunitar şi pentru ţară.

 

"Trebuie să ştim cum să iubim Europa”, a mai spus el.

"Eu voi continua să vă iubesc.  Trăiască România şi trăiască Europa”, şi-a încheiat discursul preşedintele CE. 

UPDATE 11.00: Juncker: Tinerii ataşaţi de valorile democratice şi statul de drept sunt atuul dumneavoastră cel mai de preţ

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus, joi, în discursul rostit în plenul Camerelor reunite, că va milita pe lângă autorităţile din România pentru a garanta caracterul ireversibil al progreselor realizate în privinţa MCV.

Juncker a amintit ca unul dintre obiectivele pe care şi le-a fixat a fost ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria să fie ridicat până la finalul mandatului său.

 

Condiţiile pentru acest lucru sunt întrunite, România a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte reforma sistemului său judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, a dat asigurări şeful Executivului european.

"Nu ar trebui să ne imaginăm că putem adăuga alte noi criterii şi exigenţe de pe o zi pe alta. MCV e bine realizat şi alte exigenţe, alte criterii nu vor mai fi impuse. (..) Tinerii ataşaţi de valorile democratice şi statul de drept sunt atuul dumneavoastră cel mai de preţ. Speranţele lor legitime trebuie luate în considerare şi mă refer acum la spaţiul Schengen", a spus preşedintele Comisiei Europene.

El a subliniat şi că "sfârşitul MCV înseamnă şi mai multă cooperare”, în condiţiile în care „solidaritatea europeană este o legătură de angajament reciproc”, şi a promis României că poate conta pe sprijinul total al CE.

La începutul discursului, primit cu aplauze, el a remarcat că bogăţia României constă în cultura română, ]n intelectualii români, ]n cei care au participat la tragediile din secolul 20 prin curajul lor.

El a salutat împlinirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, de care îşi aminteşte „cu emoţie”, şi a amintit că a fost alături de ţara noastră pe calea apropiere de UE.

"Sunt mândru că am participat îndeaproape la acest moment crucial pentru viaţa UE”, a spus el.

"Europa este, în primul rând o poveste de inima, de mai multe inimi care bat împreună”, a afirmat pre;edintele Comisiei Europene.

Juncker a explicat că a ales să se adreseze parlamentarilor români, “ca un prieten fidel”, în limba franceză pentru că "aparţinem francofoniei, această familie mare de 247 milioane de cetăţeni care apartin aceleiaşi limbi".

"Eu mereu am fost surprins că pentru cineva care e membru al francofoniei exista moda de a mi se adresa in engleză", a remarcat el.

De altfel, săptămâna trecută, Juncker a spus ironic, în cursul unei vizite în Italia, că limba engleză îşi pierde din importanţă în urma Brexit şi că de aceea prefer să folosească limba franceză.

UPDATE 10:36 - Năstase, Ciorbea, Băsescu, Ponta, la discursul lui Juncker în Parlament. Preşedintele CE l-a pupat pe frunte pe Traian Băsescu

Foştii premieri Adrian Năstase, Victor Ciorbea şi Victor Ponta, precum şi fostul preşedinte Traian Băsescu asistă la discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în plenul reunit al Parlamentului.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

 

La intrarea în sala de plen, Juncker i-a îmbrăţişat pe Victor Ciorbea şi Adrian Năstase, iar pe Traian Băsescu l-a şi pupat pe frunte. Preşedintele CE l-a salutat şi pe Victor Ponta.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Şedinţa plenului reunit este prezidată de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Reuniunea a început cu intonarea imnului Europei şi a imnului de stat al României.

La şedinţă asistă şi premierul Sorin Grindeanu şi membrii Cabinetului.

UPDATE 10:06 - Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a sosit la Parlament, urmând să susţină un discurs în plenul reunit

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a sosit, joi, în jurul orei 10.00, la Parlament, urmând să susţină un discurs în plenul reunit.

Jean Claude Juncker a venit împreună cu comisarul european Corina Creţu, ei fiind întâmpinaţi pe scările Palatului Parlamentului de către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi, respectiv, Călin Popescu Tăriceanu.

La sosire, Juncker i-a îmbrăţişat pe Tăriceanu şi Dragnea.

Jean-Claude Juncker, în prima sa vizită în România în calitate de preşedinte al CE, pentru a vorbi despre viitorul Europei. El se va adresa plenului reunit al Parlamentului

Jean-Claude Juncker vizitează România pentru prima dată în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, pentru a se adresa Parlamentului pe tema viitorul Uniunii Europene, acelaşi subiect urmând să fie abordat şi în cadrul unei dezbateri cu cetăţenii care va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României.

Deputaţii şi senatorii se reunesc în şedinţă de plen comună, joi dimineaţă, de la ora 10.30, pentru a asculta alocuţiunea preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, intitulată ”Viitorul Europei”.

Aceeaşi temă va fi abordată într-o întâlnire cu cetăţenii, organizată de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti la Muzeul Naţional de Artă al României, întâlnire programată la ora 16.30, la care Juncker va veni însoţit de comisarul Corina Creţu. Cei doi oficiali europeni vor răspunde la întrebările celor prezenţi, precum şi la cele puse prin intermediul reţelelor de socializare întrucât evenimentul va fi transmis online.

Întâlnirile de acest tip au fost demarate de către Comisia Europeană după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi lansarea celor cinci scenarii privind viitorul UE. Astfel, comisarii europeni au mers în ţările membre la astfel de dezbateri cu publicul larg pentru a explica beneficiile proiectului european şi perspectivele sale.

La Bucureşti, prima dezbatere de acest tip a avut loc pe 20 aprilie, invitatul fiind Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei, aplaudat de public pentru pledoaria în favoarea unui viitor comun al Europei. ”Am lucrat în această ţară acum 20 de ani. Dacă aş călători înapoi în timp, în 1995-1996, când am fost foarte activ în această ţară, nu aş fi crezut că veţi realiza atât de multe, dat fiind faptul că această ţară a fost maltratată atât de mult în timpul regimului comunist (...) Există o ambiţie în vasta majoritate a populaţiei României să fie parte a unei comunităţi de valori. Istoric, România este o ţară europeană. Din cauza situaţiei nefericite că a fost de partea greşită a Cortinei de Fier, România a fost ţinută pe loc decenii, să-şi împlinească destinul european. Uniunea Europeană îi dă ocazia României să-şi îndeplinească destinul. Nu pentru că o vor politicienii, ci pentru că poporul român este un popor european. Acesta este marele beneficiu, nu fondurile structurale sau politica agricolă comună”, spunea atunci Timmermans.

În programul vizitei lui Juncker figurează şi întâlniri cu înalţi oficiali român.

Astfel, la 11.45 preşedintele Comisiei Europene va fi primit de către preşedintele Klaus Iohannis, cu care va avea convorbiri tête-à-tête, urmate de discuţii cu membrii celor două delegaţii. După încheierea acestor convorbiri, Juncker va participa la recepţia oferită de Ziua Europei de către şeful statului român.

De la ora 15.00, Juncker va merge la Palatul Victoria, unde va fi aşteptat de către premierul Sorin Grindeanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.