Premierul Dacian Cioloş, care participă în această săptămână la cea de-a 71-a Sesiune a Adunării Generale a ONU, va pune accent, în discursul său, pe modul în care obiectivele globale de dezvoltare durabilă, conţinute în Agenda 2030, se reflectă în programele şi strategiile Guvernului României şi, totodată, va promova candidatura statului român la un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate (mandatul 2020-2021).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Prezenţa mea la acest eveniment este menită să sublinieze eforturile României de a fi conectată la agenda globală, dincolo de cea europeană, şi de a contribui, la rândul ei, la avansarea acesteia în direcţia păcii, securităţii şi dezvoltării sustenabile globale” a afirmat prim-ministrul Dacian Cioloş înaintea vizitei din Statele Unite ale Americii, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Executivul informează că, în discursul pe care îl va susţine în plenul Adunării Generale a ONU, premierul va pune accent pe modul în care Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă, conţinute în Agenda 2030, se reflectă în programele şi strategiile Guvernului României. Discursul va face referire la situaţia de securitate din spaţiile de interes direct pentru România, lansând un apel la comunitatea internaţională pentru rezolvarea acestora în conformitate cu principiile Cartei ONU şi normele de drept internaţional.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Un obiectiv important al vizitei este promovarea candidaturii României la un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate (mandatul 2020-2021), precizează sursa citată.

La invitaţia preşedintelui Americii, Barack Obama, premierul va participa, marţi, la Summit-ul pe tema refugiaţilor organizat la iniţiativa SUA şi va prezenta contribuţia României la efortul comunităţii internaţionale de soluţionare a crizei refugiaţilor. Criza refugiaţilor este, de altfel, unul din subiectele principale ale seriei de evenimente care au loc în zilele acestea la New York.

Programul va include, de asemenea, întrevederi cu înalţi oficiali ONU (secretarul general al ONU, preşedintele Adunării generale a ONU), precum şi o serie de întâlniri bilaterale cu şefi de stat sau de guvern din state membre ONU. Nu în ultimul rând, prim-ministrul se va întâlni cu comunitatea locală de români, precum şi cu funcţionarii români care lucrează în sistemul ONU. El va mai avea o întrevedere cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti din SUA cu care va discuta inclusiv despre preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), exercitată anul acesta de către România.

În plan economic sunt prevăzute discuţii cu reprezentanţi ai unor companii americane. Din delegaţie fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu şi ministrul Mediului, Cristina Pşca Palmer, care, la rândul lor, vor participa la o serie de evenimente.

În perioada 20-23 septembrie, prim-ministrul Dacian Cioloş participă la cea de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se derulează în intervalul 20-26 septembrie, la New York, sub genericul „Obiectivele de dezvoltare durabilă – un efort global pentru transformarea lumii în care trăim”. Organizaţia mondială va face un nou efort pentru a mobiliza voinţa colectivă a statelor membre în abordarea problemelor globale din domeniile principale ale mandatului său: menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, cooperarea pentru dezvoltare, promovarea şi protecţia drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.