Melanomul este un cancer al pielii care poate fi vindecat 100% dacă este depistat la timp. Doar 20-30% dintre melanoame se găsesc în aluniţe existente, restul de 70-80% apărând pe pielea cu aspect normal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Întrucât cancerul de piele nu doare, pacienţii se prezintă la medic doar în momentul în care acesta este foarte crescut în dimensiuni, sângerează sau supurează”, susţine dr. Nicoleta Dumitru (Neagu), medic specialist dermatovenerologie şi dermatoestetică în cadrul Hyperclinicii MedLife Târgu Mureş.

Cancerele de piele sunt cea mai frecventă formă de cancer a omului. Mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer de piele în fiecare an în SUA decât cu toate celelalte tipuri de cancer la un loc. Totodată, peste 9.500 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de piele zilnic în SUA şi mai mult de două persoane mor din cauza bolii în fiecare oră. Şi în România numărul cazurilor de cancer de piele a crescut în ultimii ani. Medicii buni sunt la curent cu statisticile şi tehnologia, fiind pregătiţi să diagnosticheze precoce aceste tipuri de cancer pentru a le oferi o şansă în plus la viaţă acestor pacienţi.

„În România, din păcate, cancerele de piele sunt sub-diagnosticate, iar cele întâlnite în practica medicală sunt de cele mai multe ori depistate în stadii avansate”, mărturiseşte dr. Nicoleta Dumitru, care a ales medicina în speranţa că va putea ajuta cât mai mulţi semeni. „Dintotdeauna am fost fascinată de oameni şi mi-a plăcut să îi ascult, să vorbesc cu ei şi, mai ales, să le dau sfaturi. Mă motivează faptul că, prin munca mea, pot contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor”, afirmă dr. Nicoleta Dumitru.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Cu ajutorul dermatoscopului pot fi diferenţiate tumorile cutanate benigne de cele maligne

Dr. Nicoleta Dumitru a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, a finalizat două studii de masterat în domeniul cercetării şi al managementului medical, s-a perfecţionat în străinătate, iar în prezent este studentă la doctorat în medicină, cu 18 publicaţii în reviste de specialitate (fiind şi editor pe dermoscopedia.org), dintre care 13 indexate WOS.

„Nu am ştiut că voi alege dermatologia decât în anul VI de facultate. Până atunci am fost atrasă de mai multe specialităţi medicale, pe măsură ce le-am parcurs şi am întâlnit patologiile specifice fiecăreia. Dermatologia, însă, s-a remarcat prin complexitatea cazurilor. Cel mai mult am fost impresionată de faptul că aceeaşi patologie poate arăta diferit de la un pacient la altul, făcând, astfel, recunoaşterea ei şi mai dificilă. Mi-a plăcut provocarea medicală pe care o aduce dermatologia, precum şi posibilitatea de a face proceduri estetice”, povesteşte dr. Nicoleta Dumitru, care a efectuat două stagii de pregătire în străinătate, unul în Salonic şi altul în Roma.

În Grecia a fost un stagiu de pregătire de excepţie, după cum mărturiseşte medicul. „Am învăţat de la unul dintre cei mai buni medici dermatoscopişti pe scară mondială. Mai exact, timp de două luni, am lucrat într-un centru de dermato-oncologie şi cercetare medicală, unde am învăţat să diferenţiez, cu ajutorul dermatoscopului, tumorile cutanate benigne de cele maligne. Şi, mai important, am învăţat să recunosc formele cele mai incipiente şi mai rare de melanom. Toate aceste cunoştinţe le aplic în practica medicală de zi cu zi şi mai ales în această perioada, când contribui, alături de alţi colegi dermatologi din ţară, la campania gratuită de depistare a cancerului de piele. În Italia, de asemenea, am avut privilegiul de a lucra cu oameni de excepţie, am văzut foarte multe patologii dermatologice şi m-am implicat în cercetarea medicală.”

Dermatoscopia este o metodă de diagnostic non-invazivă utilizată de medici pentru a examina leziunile pielii cu ajutorul unui dispozitiv special numit dermatoscop, care măreşte şi luminează structurile cutanate pentru a permite o evaluare mai detaliată. Cunoscută şi sub numele de microscopie cutanată de suprafaţă, metoda are drept scop detectarea timpurie a cancerului de piele, dar poate fi folosită şi pentru diagnosticul altor afecţiuni cutanate.

Dermatoscopul permite o mărire de până la 10 ori a suprafeţei pielii, astfel că medicul dermatolog poate observa leziuni cutanate, inclusiv aluniţe, lentigo, melanom şi alte forme de cancer de piele: „Stagiul din Grecia m-a determinat să conştientizez cât de important este diagnosticul precoce al cancerului de piele, prevenţia şi tratamentul individualizat al acestuia. În ultima perioadă am întâlnit melanoame la persoane din ce în ce mai tinere, însă descoperite în stadii incipiente şi excizate la timp, nepunând, astfel, în pericol viaţa pacientului”, precizează dr. Nicoleta Dumitru.

Numărul cazurilor de melanom va creşte cu 50%

Prevalenţa melanomului în rândul populaţiei generale variază în funcţie de regiunea geografică, însă în ultimii 30 de ani a fost în continuă creştere. Incidenţa anuală a melanomului este de peste 100.000 cazuri noi diagnosticate la nivel european. La nivel mondial, doar în anul 2022, s-au raportat aproximativ 330.000 de noi cazuri de melanom, potrivit Fundaţiei Cancerului de Piele. Un studiu recent realizat de oamenii de ştiinţă de la Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) atrage atenţia că numărul cazurilor noi de melanom cutanat va creşte cu peste 50% până în 2040.

În 2020, aproximativ 325.000 de cazuri noi de melanom au fost diagnosticate în întreaga lume şi 57.000 de persoane au murit din cauza bolii. Chiar de curând, dr. Nicoleta Dumitru a avut mai multe cazuri de cancer de piele pe care le-a diagnosticat în clinică.

„Unul dintre ele a fost cel al unei tinere de 22 ani, pe care am diagnosticat-o întâmplător, când am oferit consultaţii gratuite de dermatoscopie întregului personal al clinicii. Avea un nev pigmentar (o aluniţă) vechi, de aproximativ 12 ani, care în timp s-a modificat. În urma examinării dermatoscopice, am recomandat excizia acesteia, iar examenul histopatologic a confirmat diagnosticul de melanom incipient. Bineînţeles, au urmat investigaţiile oncologice ulterioare care au infirmat extensia melanomului la distanţă. Cu acest caz vreau să subliniez importanţa depistării precoce a melanomului şi faptul că diagnosticul de melanom nu trebuie să fie unul fatal. Un alt caz de melanom pe care l-am depistat în urmă cu câteva luni a fost cel al unui pacient vârstnic, care a venit pentru că avea pe spate un nev pigmentar care a ulcerat şi s-a trezit cu pijamaua pătată. Din păcate, acest caz era deja foarte avansat, pacientul necesitând chimioterapie”, afirmă medicul.

Cancerele de piele se pot vindeca, dar acest lucru depinde de tipul de cancer şi de gravitatea acestuia. Carcinoamele bazocelulare au prognosticul cel mai bun, în majoritatea cazurilor excizia chirurgicală fiind suficientă. În cazul melanomului şi al carcinoamelor spinocelulare, însă, prognosticul depinde de stadiul în care sunt depistate. „Cu cât le depistăm mai repede, cu atât este mai bine. Important este ca acestea să nu invadeze pielea în compartimentul dermal, unde sunt vasele de sânge, de acolo putând porni metastaze la distanţă. Majoritatea cazurilor de cancer de piele pe care le-am depistat personal au fost incipiente şi s-au vindecat, fiind excizate în totalitate şi suficient de superficiale încât să nu invadeze vasele de sânge”, reiterează dermatologul.

„Pentru orice problemă există soluţii, trebuie doar să le găsim împreună”

Una dintre provocările cu care se confruntă dermatologii din România este aceea de a distruge miturile pacienţilor, care adesea îi împiedică să ia cele mai bune decizii cu privire la sănătatea lor. „În prezent, ne luptăm cu mentalitatea de tipul «Dacă este cancer şi l-am excizat, nu am făcut rău?» a pacienţilor de obicei vârstnici, care, în faţa unui diagnostic de cancer de piele, nu pot fi convinşi să îl excizeze. Din păcate, de multe ori, chiar şi rudele mai tinere ale acestora se împotrivesc exciziei chirurgicale. Totuşi, de fiecare dată când am un astfel de pacient, îi ascult temerile, îi răspund la întrebări şi încerc să îi explic pe înţelesul lui procedura de excizie şi riscul la care se supune dacă refuză tratamentul”, menţionează dr. Nicoleta Dumitru.

Însă un medic bun îşi face timp să asculte cu atenţie pacienţii, să le înlăture fricile şi să le explice pe înţelesul acestora cu ce afecţiune se confruntă şi ce tratament au de aplicat acasă. „Mulţi pacienţi mi-au spus că, în cadrul altor consultaţii de specialitate, nu înţeleseseră ce aveau de făcut şi de aceea aplicaseră tratamentul greşit sau incomplet acasă, fără niciun rezultat. Pentru orice problemă există soluţii, trebuie doar să le găsim împreună”, susţine medicul care crede că este deosebit de important ca pacientul să plece din cabinet lămurit în privinţa diagnosticului şi a tratamentului pe care îl are de aplicat la domiciliu.

---

Acest articol este susţinut de MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, şi îşi propune să fie o sursă de informare şi inspiraţie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură şi ne motivează să oferim soluţii medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găseşti oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical şi o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.