Ministrul Justiţiei Stelian Ion a declarat, întrebat când va fi extrădat Alexander Adamescu, că au fost făcute solicitări în mai multe rânduri, însă până în prezent ministerul nu a primit detalii sau un răspuns din partea Marii Britanii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Procesul din Marea Britanie s-a încheiat. Autorităţile din Marea Britanie ar trebui să îl predea pe domnul Adamescu şi am solicitat în mai multe rânduri să ni se precizeze când va avea loc acea extrădare, în mod efectiv. Aşteptăm răspunsul, pentru că până în prezent nu am primit detalii. Sunt mai multe solicitări din partea Ministerului Justiţiei şi colegii din cadrul ministerului fac toate demersurile care ţin de Ministerul Justiţiei”, a afirmat Stelian Ion, întrebat miercuri la Palatul Victoria în ce stadiu se află extrădarea lui Alexander Adamescu. 
DNA a anunţat marţi trimiterea în judecată a lui Alexander Adamescu, aflat în procedură de extrădare din Marea Britanie, într-un doar în care este acuzat că ar fi dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti.
 
„Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa inculpatului în faţa organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor şi în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reţinut de autorităţile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România. În aceste condiţii, în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităţilor britanice, prin comisii rogatorii (asistenţă juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoştinţă a calităţii de inculpat şi a drepturilor şi obligaţiilor pe care i le conferă această calitate”, a transmis, marţi, DNA.

Potrivit acestora, „deşi s-au făcut demersuri repetate pentru a i se  aduce la cunoştinţă, prin intermediul avocatului britanic ales, conţinutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii autorităţilor britanice pentru a lua la cunoştinţă calitatea de inculpat, drepturile şi obligaţiile aferente”.

„S-a constatat că refuzul inculpatului faţă de demersurile judiciare este total neîntemeiat şi, prin urmare, acest refuz nu împiedică întocmirea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată”, a mai transmis DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, „inculpatul împreună cu tatăl său (ambii oameni de afaceri) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era tatăl inculpatului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.