Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu ceea ce se va întâmpla după revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat, miercuri, procurorul general Augustin Lazăr, adăugând că este şi "înţelepciunea oamenilor cu activitate publică" să arate că nu doresc să subordoneze DNA. Lazăr a mai spus că noul şef al DNA va avea o misiune sensibilă, în care va trebui să arate cu ce poate contribui la creşterea încrederii în instituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi ele trebuie puse în executare. Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să îşi îndeplinească în continuare cu fermitate rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional. Este o situaţie sensibilă pe care o vedem în jurul nostru, nu trebuie să v-o descriu eu", a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care discută în Secţia pentru procurori unde îşi va continua activitatea Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA.

Întrebat dacă are vreo garanţie că situaţia nu se va repeta şi în cazul noului procuror şef al DNA, procurorul general a spus că este necesară şi o "înţelepciune din partea oamenilor cu activitate publică" pentru a arăta că nu se încearcă subordonarea Direcţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"După cum v-am spus, în acest moment este o situaţie sensibilă în care procurorii sunt îngrijoraţi de ceea ce va urma. Dar rămâne şi la înţelepciunea oamenilor cu activitate publică să arate că nu a fost ceva care să urmărească punerea sub control a DNA, ci a fost ceva care să reprezinte o contribuţie", a spus Lazăr.

Procurorul general a explicat că noul şef al DNA va avea o misiune sensibilă, în care va trebui să arate cu ce poate contribui la creşterea încrederii în instituţie, adăugând că pe acest principiu a mers când l-a delegat pe procurorul Anca Jurma la şefia DNA.

"Viitorul procuror şef al DNA va avea o misiune sensibilă care îl va provoca să-şi arate nivelul de expertiză şi să îşi arate contribuţia pe care el o poate aduce la creşterea încrederii în instituţie. Aşa am gândit când am luat decizia de a o delega pe doamna Jurma în funcţia de procuror şef, întrucât domnia sa este o persoană experimentată, este un procuror experimentat al DNA, este un diplomat al Ministerului Public şi este foarte bine cunoscută atât la nivel european, cât şi la nivel intern. Este un procuror echilibrat care nu trebuie să exceleze în anchete, pentru că sunt anchetatori. Ceea ce se reproşează public acum activităţii DNA nu este în niciun caz incisivitatea şi anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete, trebuie să fie şi procurori care să asigure echilibrul, să ia nişte măsuri înţelepte, echilibrate în acest moment sensibil pentru Ministerul Public", a explicat Lazăr.

DNA trebuie să îşi păstreaze credibilitatea prin oameni credibili, a mai spus Lazăr, iar la acest lucru poate contribui şi procurorul delegat în această perioadă până la numirea unui nou procuror şef, care să arate că are capacitatea de a echilibra lucrurile.

"O contribuţie pe care trebuie să o arate procurorul delegat şi trebuie să arate că are capacitatea de a echilibra lucrurile atât în interior, cât şi de a avea un bonus de credibilitate externă. Este esenţială o instituţie cunoscută ca fiind între primele cinci recomandabile pentru schimb de bune practici la nivel internaţional. Trebuie să îşi păstreaze această credibilitate prin oameni credibili", a adăugat procurorul general. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.