Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că în cursul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu preşedintele Emmanuel Macron duminică, a încheiat un "acord foarte important" privind instruirea piloţilor ucraineni în Franţa, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Coaliţia noastră de luptători moderni devine tot mai puternică", a spus el în discursul său video nocturn.

Zelenski nu a detaliat ce fel de pregătire le va fi furnizată piloţilor ucraineni, în condiţiile în care Franţa nu are avioanele de luptă F-16 pe care Danemarca şi Olanda le-au oferit recent Ucrainei. Franţa are în dotarea armatei sale avioane de luptă Rafale de producţie franceză şi avioane Mirage 2000 din generaţia anterioară.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Zelenski a declarat că el şi Macron au discutat, de asemenea, despre ce ar putea face Franţa pentru a ajuta la protejarea oraşului şi a regiunii ucrainene Odesa, esenţială pentru exporturile de cereale, dar vizată tot mai des de atacurile Rusiei, dar, la fel, nu a dat detalii.

Ministerul francez de Externe a declarat luna trecută că îşi va consolida sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor de apărare aeriană.

Luna trecută, Volodimir Zelenski a fost într-un turneu în Suedia, Olanda, Danemarca şi Grecia, la capătul căruia a obţinut asigurări că Ucraina va primi avioanele F-16 pe care le cere de mult timp. Olanda, Danemarca şi Norvegia vor furniza Ucrainei avioanele în momentul în care Kievul va avea personal pregătit şi infrastructura necesară pusă la punct.  Zelenski a cerut, de asemenea, Suediei să-i furnizeze avioane Gripen. 

Între timp, piloţii ucraineni au început deja pregătirea pentru F-16 în Danemarca, iar Grecia va ajuta şi ea la aceste eforturi. SUA au anunţat, de asemenea, că vor pregăti pe teritoriul american piloţi ucraineni pentru F-16. Un alt centru de pregătire a piloţilor ucraineni pentru F-16 ar urma să fie în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.