Zece reprezentanţi ai opoziţiei armene au fost arestaţi joi, cu privire la un presupus rol pe care l-au jucat în manifestaţii violente de denunţare a semnării de către premierul Nikol Paşinian a unui acord care consacră viztoria Azerbaidjanului în războiul din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Opozanţii - între care se află liderii partidelor Armenia Prosperă, Federaţia Revoluţionară Armeană (Daşnakţutiun), Partidului Republican şi Partidul Patriei - au fost reţinuţi, potrivit serviciului de anchetă al parchetului, cu privire la ”organizarea ilegală a unor dezordini în masă violente”, o infracţiune pedepsită cu până la zece ani de închisoare.

Sediile Guvernului şi Parlamentului au fost luate cu asalt în noaptea de luni spre marţi şi au fost parţial devastate.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

O manifestaţie care nu a condus la degenerări grave a avut loc miercuri, iar o nouă manifestaţie a fost anunţată joi după-amiaza.

Aceste arestări intervin după expirarea la miezul nopţii de miercuri spre joi a unui ultimatum prin care opoziţia cerea demisia premierului Nikol Paşinian din cauză că a semnat un acord de încetare a ostilităţilor cu Azerbaidjanul, sub egida Rusiei.

Potrivit acordului, Azerbaidjanul recucereşte - după şase săptămâni de confruntări armate sângeroase, cu obiectivul recuceririi întregii provincii separatiste Nagorno Karabah şi a districtelor din jurul acesteia - teritorii ample aflate sub controlul armenilor de la începutul anilor '90.

Aproape 2.000 de militari ruşi trimişi să menţină pacea urmează să fie staţionaţi, asigurând astfel supravieţuirea republicii armene autoproclamate în Nagorno Karabah - micşorată şi slăbită.

Nikol Paşinian dă asigurări că a semnat acest acord ”dureros” la cererea armatei şi liderilor separatişti, apreciind că, altfel, întreaga regiune ar fi fost cucerită de către Azerbaidjan.

El acuză contestarea care îl vizează şi-l acuză de trădare că este condusă de către o oligarhie coruptă, provenind din fostul regim, răsturnat în 2019 de o revoltă populară care l-a instalat la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.