”Pauze umanitare” cu contururi incerte urmau să înceapă duminică cu scopul de a permite o vaccinare antipolio la scară mare în Fâşia Gaza, unde un prim caz de poliomielită a fost confirmat recent la un bebeluş, relatează AFP.
Această campanie - anunţată de Israel şi de Guvernul mişcării islamiste palestiniene Hamas - vizează vaccinarea a peste 640.000 de copii în vârstă de până la zece ani în acest teritoriu palestinian asediat şi devastat de aproape 11 luni de război.
Vaccinuri anipolio au fost administrate sâmbătă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Însă duminică s-a lansat în mod oficial această campanie în Fâşie Gaza, unde poliomielita a fost eradicată în urmă cu 25 de ani.
Ea este desfăşurată de către echipe de la Ministerul Sănătăţii, agenţiei ONU UNRWA şi ONG-uri, potrivit doctorului Moussa Abed, directorul Primului Ajutor de la Ministerul Sănătăţii al Guvernului Hamas.
ONU a trimis 1,2 milioane de doze de vaccin nOPV2, care constă în administrarea orală a două picături, A doua doză a vaccinului urmează să fie administrată la patru săptămâni după prima.
Joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că Israelul a acceptat o serie de ”pauze umanitare” - de trei zile fiecare - în centrul, iar apoi în sudul şi în nordul Fâşiei Faza.
Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a dezminţit ”informaţii despre un armistiţiu general” care să permită desfăşurarea campaniei şi a anunţat că Israelul ”va autoriza numai un culoar umanitar”.
ÎMPIEDICAREA UNEI RĂSPÂNDIRI
”În plus, zone delimitate vor fi stabilite pentru a permite administrarea vaccinurilor în deplină securitate timp de câteva ore”, a anunţat cabinetul, apreciind că este ”important să se prevină apariţia poliomielitei în Fâşia Gaza, cu scopul de a împiedica răspândirea epidemiei în întreaga regiune”.
Autorităţile israeliene au anunţat că vaccinurile vor fi administrate între ora locală 6.00 (şi ora României) şi ora locală 14.00 (şi ora României) de duminică şi până marţi în centrul Fâşiei Gaza, unde primul caz de poliomielită - la un bebeluş de şase luni - a fost confirmat.
Ele anunţă trei zile de vaccinare, în acelaşi interval orar, în sudul şi apoi în nordul Fâşiei Gaza, ai cărei 2,4 milioane de locuitori sunt aproape toţi deplasaţi.
”La sfârşitul fiecărei campanii regionale de vaccinare se va proceda la o evaluare a situaţiei”, au anunţat ele.
Din cauza unor drumuri avariate şi populaţiei deplasate, ONU a anunţat că ar putea avea nevoie de o zi suplimentară în fiecare zonă.
Potrivit ONU, ”o acoperire de cel puţin 90% este necesară în fiecare fază a campaniei pentru ca epidemia să fie oprită”.
LIPSĂ DE IGIENĂ
Aid Abu Taha, în vârstă de 33 de ani, şi-a adus fiul în vârstă de 11 luni la Spitalul Nasser din Khan Yunis (sud) pentru a-l vaccina.
Această campanie ”este foarte importantă, mai ales pentru că sunt tot mai mulţi deplasaţi care se înghesuie şi existră epidemii care se răspândesc rapid printre copii”, a declarat el.
”La început am ezitat, îmi era foarte frică că acest vaccin nu este sigur, dar când am văzut că toată lumea se deucea la centrul de vaccinare, m-am liniştit”, a declarat, la rândul său, Bakr Dib, în vârstă de 35 de ani, care a venit să-şi vaccineze copiii în vârstă de trei, cinci şi opt ani.
”De la începutul ostilităţilor, copii mei au făcut mai multe boli, pentru că nu putem să le asiguărm o igienă bună din cauza războului”.
Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de un vast atac al Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, care a antrenat de partea israeliană moartea a 1.199 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP în baza unor date oficiale israeliene.
Israelul a jurat să distrugă Hamasul, o mişcarea pe care a clasat-o drept teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).
Represaliile israeliene împotriva atacului Hamas s-au soldat cu 40.691 de morţi în Fâşia Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, şi a cauzat un dezastru umanitar şi sanitar.
Potrivit ONU, majoritatea morţilor sunt femei şi copii.
Apărarea Civilă a înregistrat sâmbătă aproximativ 40 de morţi în atacuri israeliene.
Nouă adulţi dintr-o familie au fost ucişi într-un atac vizând o casă în tabăra de refugiaţi Nuseirat (centru), a declarat AFP un medic de la Spitalul al-Awda, Marwan Abu Nassar.
În oraşul Gaza (nord), Ministerul Sănătăţii a anunţat ”morţi şi răniţi între pacienţi şi rude”, după ce ”complexul Spitalului al-Ahly a fost vizat sâmbără seara”.
Este vorba despre un ”bombardament israelian pe un teren din apropierea” spitalului, a declarat o sursă spitalicească.
OPERAŢIUNE ÎN CISIORDANIA
În paralel, în nordul Cisiordaniei, ocupată din 1967, Israelul îşi continua o vastă operaţiune militară împotriva unor grupări armate pe care a lansat-o miercuri şi care a provocat îngrijorări şi proteste ale comunităţii internaţionale.
”Ne este frică, suntem terorizaţi”, declara o mamă, Faiza Abu Jaafar, la Jenin. ”Trăim zile negre”.
”Electricitatea şi apa sunt total tăiate în tabăra de refugiaţi”, iar ”80% dintre cartierele (oraşului) nu mai sunt alimentate cu apă”, deplânge Bachir Matahine, un purtător de cuvânt al Primăriei Jenin, citat de agenţia palestiniană de presă Wafa.
Şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a vizitat sâmbătă Jeninul şi a anunţat că armata va ”destructura terorismul în tabăra de refugiaţi”.
Cel puţin 22 de palestinieni, în principal combatanţi, au fost ucişi de către armata israliană în Cisiordania începând de miercuri, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii.
Toţi sunt nişte ”terorişti”, a acuzat armata israeliană. Potrivit Wafa, între persoanele ucise se află un octogenar.
Hamasul, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007, şi Jihadul Islamic au anunţat că cel puţin 14 dintre morţi luptau în cadrul lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...