Trupul Papei Francisc a fost mutat, miercuri, în Bazilica Sfântul Petru pentru a permite credincioşilor catolici să îi aducă un ultim omagiu înainte de funeraliile care se aşteaptă să îi aducă la Roma pe preşedintele american Donald Trump şi zeci de alţi lideri mondiali, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Trupul Papei Francisc, aşezat într-un sicriu deschis, a fost purtat miercuri într-o procesiune solemnă de la reşedinţa sa din incinta Vaticanului la Bazilica Sfântul Petru.

Cardinali, preoţi şi gărzi elveţiene cu cască au păşit încet pe vasta esplanadă luminată de soare, în timp ce un cor bărbătesc a cântat psalmi şi rugăciuni în latină, iar clopotele bazilicii au bătut.

Trupul papei în vârstă de 88 de ani, care a murit în urmă cu două zile în apartamentul său de la reşedinţa Santa Marta, după ce a suferit un accident vascular cerebral, a fost ridicat pe o platformă de lemn de către 14 purtători ai sicriului, care aveau mănuşi albe şi purtau costume negre.

În timp ce sicriul a traversat Piaţa Sfântul Petru, o mulţime de câteva mii de persoane a izbucnit în aplauze repetate - un semn tradiţional italian de respect la astfel de evenimente.

UPDATE - Ceremonia de „transferare”, care constă în mutarea corpului din capela Santa Maria în Bazilica Sfântul Petru, a început miercuri la ora 9.00 (10, ora României) la Vatican şi este condusă de camerlengo Kevin Farrell. Cardinalul Farrell este cel care a anunţat luni decesul Papei Francisc.
CITEȘTE ȘI Cine este cardinalul Kevin Farrell, actualul şef interimar al Vaticanului?

„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe, însoţim acum rămăşiţele pământeşti ale Papei Francisc la Bazilica Vaticanului, unde şi-a exercitat adesea slujirea de episcop al Bisericii de la Roma şi de păstor al Bisericii universale. În timp ce părăsim această casă, să îi mulţumim Domnului pentru nenumăratele daruri pe care le-a oferit poporului creştin prin slujitorul său, Papa Francisc. Să-i cerem, în mila şi bunătatea sa, să-i acorde regretatului Papă o casă veşnică în împărăţia cerurilor şi să mângâie cu speranţă cerească familia papală, Biserica Romei şi credincioşii din întreaga lume”, a spus camerlengo Farrell înainte ca sicriul să fie scos din capelă.

Mulţimea adunată în Piaţa Sfântul Petru s-a dezlănţuit în aplauze, în timp ce sicriul cu trupul Papei Francisc este purtat prin piaţă în drum spre Bazilică.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Francisc, un reformator revoluţionar, a murit luni la vârsta de 88 de ani în urma unui accident vascular cerebral şi a unui stop cardiac, punând capăt unei domnii de 12 ani, adesea turbulente, în care s-a confruntat în mod repetat cu tradiţionaliştii şi i-a apărat pe cei săraci şi marginalizaţi.

Trupul său, aşezat într-un sicriu deschis, urmează să fie dus din capela reşedinţei de la Vatican, unde a locuit, la Basilica Sfântul Petru, intrând pe uşa centrală, într-o procesiune grandioasă începând la ora 9.00 (10.00 – ora României), cu cardinali şi cântece latine.

După o slujbă religioasă, credincioşii şi publicul larg vor putea să-l viziteze pe defunctul suveran pontif până vineri la ora 19.00 (20.00 – ora României), funeraliile fiind programate pentru dimineaţa următoare.

Slujba va avea loc în aer liber, în Piaţa Sfântul Petru, şi urmează să fie condusă de decanul Colegiului cardinalilor, Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani. Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să participe.

Trump, care s-a confruntat în repetate rânduri cu papa pe tema imigraţiei, va fi însoţit de prima doamnă Melania. Liderii din Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ucraina, România, instituţiile UE şi ţara natală a lui Francisc, Argentina, şi-au confirmat de asemenea prezenţa.

CONCLAVUL NU VA AVEA LOC DECÂT PESTE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Francisc a cerut să fie înmormântat în Santa Maria Maggiore din Roma, o bazilică romană de care era deosebit de ataşat, mai degrabă decât în Basilica Sfântul Petru, ca mulţi dintre predecesorii săi, cu o simplă inscripţie a numelui său în latină, Franciscus.

Marţi, Vaticanul a difuzat imagini cu papa îmbrăcat în veşmintele sale, ţinând în mână un rozariu, cu gărzile elveţiene în picioare lângă sicriul său. Demnitari, inclusiv preşedintele italian Sergio Mattarella şi lideri evrei italieni, au venit să aducă un omagiu.

Moartea sa, care a fost o surpriză relativă, deoarece apăruse în public cu o zi înainte, dar părea încă fragil după o dublă pneumonie şi o spitalizare de cinci săptămâni care s-a încheiat la 23 martie, a pus în mişcare ritualuri străvechi.

Aproximativ 60 de cardinali s-au reunit marţi pentru a decide planurile funerare, fiind planificate mai multe întâlniri în zilele următoare cu privire la alte afaceri urgente. Conclavul, care îl va alege pe noul papă, nu este aşteptat să înceapă înainte de 6 mai.

Nu există un candidat clar la succesiunea lui Francisc, deşi casele de pariuri britanice i-au desemnat ca favoriţi pe Luis Antonio Tagle, un reformator din Filipine, şi Pietro Parolin, o alegere de compromis din Italia.

Între timp, în perioada cunoscută sub numele de „sede vacante” (sediu vacant) pentru Biserica Catolică mondială, un cardinal cunoscut sub numele de camerlengo (şambelan), irlandezo-americanul Kevin Farrell, este însărcinat cu afacerile ordinare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.