Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că nu există niciun risc imediat de securitate nucleară la centrala din Zaporojie după ce barajul de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer, declanşând inundaţii masive în zonă şi antrenând evacuări ale populaţiei, relatează Reuters.
UPDATE - Centrala nucleară din Zaporojie ar trebui să aibă suficientă apă ca să-şi răcească reactoarele timp de "câteva luni" dintr-un iaz situat în amonte de lacul de acumulare al barajului care s-a rupt, a declarat marţi organismul de supraveghere nucleară al ONU, care a făcut apel la cele două părţi, rusă şi ucraineană, să păstreze acest iaz intact.
Lacul de acumulare de la Nova Kahovka a furnizat apa folosită pentru răcirea celor şase reactoare de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, precum şi a combustibilului uzat şi a generatoarelor diesel de urgenţă care a trebuit să fie folosite în mod repetat atunci când a lipsit energia externă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Există o serie de surse alternative de apă. Una principală este marele iaz de răcire de lângă amplasament care, prin proiectare, este menţinut la o altitudine mai mare decât cea a lacului de acumulare", a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, într-un comunicat emis ca răspuns la spargerea barajului Kahovka.
Apa din iaz ar trebui să asigure suficientă apă de răcire pentru "câteva luni", a declarat Grossi, adăugând că agenţia sa va confirma acest lucru "foarte curând".
"Prin urmare, este vital ca acest iaz de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să îi submineze potenţial integritatea. Fac apel la toate părţile să se asigure că nu se face nimic care să submineze acest lucru", a declarat Grossi.
Deşi trebuia deja să viziteze uzina din Zaporojie săptămâna viitoare, această vizită a devenit acum esenţială şi va avea loc, a adăugat el.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Şeful celei mai mari centrale nucleare din Europa a declarat, de asemenea, că nu există în prezent nicio ameninţare la adresa uzinei, care are şase reactoare, toate fiind însă oprite şi având nevoie de răcire, proces care se făcea cu apa de la barajul de peste Nipru.
AIEA spune că monitorizează îndeaproape situaţia.
Barajul de la Nova Kahovka este construit pe Nipru şi este o lucrare majoră datând din epoca sovietică, în regiunea Herson, în partea din sudul Ucrainei controlată de Rusia. Barajul, cu o înălţime de 30 de metri şi o lungime de 3,2 km reţine o cantitate de apă egală cu cea a Marelui Lac Sărat din statul american Utah. A fost construit în 1956 pe râul Nipru ca parte a centralei hidroelectrice Kahovka.
Oficialii instalaţi de Rusia în Herson au declarat că Ucraina a lovit barajul în cursul nopţii, la ora locală 2.00 (şi ora României). Au fost mai multe explozii, care au distrus valvele hidraulice ale centralei hidroelectrice, însă barajul nu a fost distrus în totalitate.
The Nova Kakhovka hydro-electric dam on the Dnipro River in southern Ukraine has been blown pic.twitter.com/a6wjTitTxD
— Saint Javelin (@saintjavelin) June 6, 2023
Nivelul apei a crescut cu câţiva metri în câteva ore, dezlănţuind inundaţii în toată zona de război. "Cerem tuturor locuitorilor din aşezările din aval să fie pregătiţi pentru evacuare", a declarat guvernatorul prorus al regiunii Herson. "Serviciile de urgenţă şi serviciile speciale ale regiunii sunt pe deplin pregătite şi vor oferi toată asistenţa necesară", a spus oficialul.
Videoclipuri neverificate postate pe reţelele sociale arată cum apa se revarsă prin rămăşiţele barajului, iar martorii oculari îşi exprimă şocul, uneori într-un limbaj dur.
Atât Ucraina, cât şi Rusia au declarat că a fost un atac intenţionat al forţelor celeilalte părţi.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei, care alimentează cu apă Crimeea şi centrala Zaporojie, a fost aruncat în aer. Zone extinse sunt inundate. Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul pentru Securitate şi Apărare NaţionalăNu este deocamdată clar cum vor afecta inundaţiile contraofensiva planificată de mult timp de Ucraina împotriva forţelor ruseşti care sunt masate în sudul şi estul Ucrainei, notează Reuters.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru pagubele produse. "Distrugerea barajului centralei hidroelectrice de la Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că ei trebuie să fie scoţi din fiecare colţ de pământ ucrainean", a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Anton Gheraşcenko, oficial în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a postat pe Twitter imagini cu centrala electrică Kahovka scufundată sub apă în urma spargerii barajului.
De asemenea, agenţia NEXTA a postat imagini cu lebede care plutesc în jurul Casei de Cultură din oraşul Nova Kahovka, inundat.
Swans near the Palace of Culture in Nova Kakhovka. pic.twitter.com/JFzSwKYUC7
— NEXTA (@nexta_tv) June 6, 2023
Destroyed Kakhovka HPP went underwater.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) June 6, 2023
Water level in Dnipro river continues to rise. pic.twitter.com/7S2RjdSLnJ
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.