Un atac aerian israelian a ucis doi soldaţi libanezi şi a rănit alţi trei, la câteva ore după ce armata israeliană a tras asupra sediului misiunii ONU de menţinere a păcii din Liban, pentru a doua oară în tot atâtea zile, relatează The Guardian, subliniind că ambele incidente provoacă îngrijorare crescândă cu privire la escaladarea campaniei Israelului şi la extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cele două incidente de vineri au generat şi mai multe îngrijorări cu privire la escaladarea campaniei Israelului, pe fondul valuri de atacuri aeriene grele în Liban. Armata Libanului nu a fost implicată în luptele dintre Israel şi Hezbollah şi şi-a retras forţele de la graniţa dintre ţări când Israelul şi-a lansat invazia luna trecută.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Armata libaneză a declarat că soldaţii săi au murit într-un atac aerian israelian în apropierea unui punct de control militar din provincia sudică Bint Jbeil. Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au vizat poziţiile Hezbollah şi că „nu cunosc nicio facilitate a armatei libaneze în zona atacului”.

Atacul aerian a avut loc la scurt timp după ce doi membri din Sri Lanka ai Forţei Interimare a ONU în Liban (Unifil) au fost răniţi când IDF a deschis focul în apropierea bazei de menţinere a păcii din Naqoura. Armata israeliană a susţinut  că soldaţii săi au vizat ceea ce ei credeau a fi o ameninţare la 50 de metri de bază, adăugând că va continua „să examineze circumstanţele incidentului”.

Vineri noaptea târziu, Hezbollah i-a avertizat pe israelieni să stea departe de poziţiile armatei din zonele rezidenţiale din nordul ţării, spunând că Israelul „foloseşte casele coloniştilor în unele aşezări” şi are baze militare „în vecinătatea aşezărilor”.

„Avertizăm coloniştii să nu stea în apropierea acestor zona militare pentru a-şi proteja vieţile.”

Bombarderea poziţiilor ONU a venit pe măsură ce conflictul, care a început acum un an în Gaza, continuă să se extindă. În timpul nopţii, atacurile aeriene israeliene asupra centrului Beirutului au ucis 22 de persoane când au lovit un cartier rezidenţial dens populat, cu blocuri de apartamente şi magazine mici, în centrul capitalei libaneze.

Agenţia de apărare civilă din Gaza a anunţat vineri că cel puţin 30 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene pe parcursul zilei în oraşul şi tabăra de refugiaţi Jabaliya din nordul Gazei.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise, inclusiv femei şi copii, într-un atac care a avut loc înainte de ora locală 21.40 (19.40 BST), potrivit agenţiei. Înainte de acest incident, directorul agenţiei a spus că 18 persoane au fost ucise în urma mai multor atacuri israeliene, inclusiv în opt şcoli din tabăra Jabaliya, care serveau drept adăposturi pentru persoanele strămutate.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat vineri că cel puţin 42.126 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană de la începutul războiului, 61 dintre ei în ultimele 24 de ore.

Conflictul a fost declanşat la 7 octombrie de un raid al Hamas în sudul Israelului, în care militanţii săi au ucis 1.200 de israelieni şi au luat 250 de ostatici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.