Un compromis minim în faţa unui risc militar în creştere: directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană din Zaporojie în căutarea unei soluţii acceptabile pentru Kiev şi Moscova pentru a securiza situl.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ideea unei zone demilitarizate în jurul acestui sit din sud-estul Ucrainei, ocupat din martie de ruşi, pare să fi existat după luni de schimburi inutile.

Rafael Grossi, care a petrecut acolo câteva ore înainte de a reveni în teritoriile aflate sub controlul ucrainean, vrea acum să lucreze la „principii” pentru a minimiza riscul de „catastrofe” nucleară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care să fie aprobate de toate părţile”, a spus el reporterilor în timpul vizitei de presă organizate de autorităţile ruse, la care AFP a putut să participe.

„Ideea este să se convină asupra anumitor principii, asupra anumitor angajamente, inclusiv să nu atace uzina”, a spus apoi Grossi pentru AFP, rugând din nou Moscova să nu depoziteze acolo echipamente militare.

„Activitatea militară este în creştere în toată această regiune”, cu o „creştere semnificativă a numărului de soldaţi”, a spus el anterior.

Pentru această a doua vizită, după cea din septembrie 2022, Grossi a ajuns la bordul unui vehicul blindat al armatei ruse, flancat de soldaţi în echipament de luptă, potrivit unui jurnalist AFP.

Au fost prezenţi şi angajaţii AIEA, inclusiv trei inspectori responsabili cu preluarea atribuţiilor de la colegii lor. 

Şeful AIEA se consultă de mai multe luni pentru a proteja centrala şi zona înconjurătoare, afectate în mod regulat de greve care duc la întreruperi repetate de curent, stârnind temeri de un accident nuclear.

Chiar înainte de vizita sa, posibilitatea unei descoperiri diplomatice fusese exclusă de un consilier al conducerii operatorului rus Rosenergoatom.

„Suntem departe de a ne face iluzia că vizita lui Grossi ar putea schimba radical lucrurile”, a declarat Renat Kartchaa pentru agenţia de presă Tass.

Kiev şi Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei. Soldaţii ruşi staţionaţi aici în timpul vizitei lui Grossi de miercuri au declarat pentru AFP că se pregătesc pentru un posibil atac ucrainean.

Sarcina lor principală este „de a preveni o preluare armată” a sit-ului de către „sabotorii” ucraineni, a declarat reporterilor unul dintre soldaţi. Kievul neagă că ar avea astfel de planuri.

Ucraina consideră că doar o retragere a Rusiei de la centrala Zaporojie ar garanta securitatea nucleară. Cât despre Rusia, care refuză orice plecare dintr-un teritoriu pe care îl consideră anexat, acuză Kievul că vrea să reia acest site cu forţa, sfidând riscul asumat.

Pe 22 martie, Grossi a avertizat că centrala se află într-o „stare precară”, deoarece, potrivit AIEA, „ultima linie electrică de urgenţă”, avariată la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”. Cu toate acestea, electricitatea este esenţială pentru a funcţiona pompele asigurând circulaţia apei pentru a răci combustibilul şi pentru a evita un accident precum cel de la Fukushima, Japonia, în 2011.

Pe 9 martie, centrala a fost decuplată de la reţeaua electrică ucraineană timp de 11 ore după o grevă rusă. Au fost pornite generatoare diesel de urgenţă pentru a furniza energie minimă a sistemelor de securitate.

„Ne jucăm cu focul”, a avertizat Grossi.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell acuzase Rusia că pune în pericol securitatea întregului continent european.

Rusia revendică anexarea regiunii Zaporojie, unde se află fabrica şi ocupă o parte din ea. Timp de câteva zile, a acuzat Ucraina că a crescut grevele şi atacurile acolo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.