Donald Trump şi-a lăudat, cu nouă luni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, promisiunile ”respectate” şi o economie ”care duduie” în Congres, fără să spună un cuvânt despre procesul destituirii, cu o zi înaintea achitării sale aproape sigure, relatează AFP.
Dezbinarea care domină în clasa politică americană - la fel ca în ţară - a fost palpabilă în discursul despre starea Uniunii pe care l-a susţinut marţi.
Preşedintele Statelor Unite a evitat în mod ostensibil să strângă mâna pe care i-a întins-o şefa democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi. După terminarea alocuţiunii, aceasta din urmă a rupt cu un gest spactaculos exemplarul său al discursului.
As President Trump’s State of the Union speech ended, Speaker Nancy Pelosi ripped up her copy of his address, capping a decidedly chilly confrontation between the two https://t.co/DtHZIJVkGt pic.twitter.com/kTWqBfw0rR
— The New York Times (@nytimes) February 5, 2020
Într-un text care demonstrează că a fost atacată dur, ea a dat asigurări că democraţii vor încerca mereu să găsească un compromis, dar că nu vor renunţa la nimic din subiectele la care ţin.
”Spre deosebire de atâţia alţia dinaintea mea, eu îmi respect promisiunile”, a tunat Donald Trump, întrerupt neîncetat de ovaţii în picioare şi de strigăte ”USA! USA!” ale republicanilor, în timp ce, în cealaltă jumătate a hemiciclului, opoziţia democrată a rămas aşezată şi cel mai adesea ca de marmură.
Donald Trump traversează o bună perioadă - achitarea care se profilează miercuri în Senat va marca epilogul unei proceduri de destituire de cinci luni care nu i-a clintit o bază electorală mereu loială.
Şi mai mult, potrivit unui ultim sondaj al Institutului Gallup, miliardarul republican înregistrează 49% opinii favorabile - cel mai mare scor de la instalarea sa în Biroul Oval, în ianuarie 2017.
”MARE REUŞITĂ ECONOMICĂ”
Cireaşa de pe tort - alegerile primare democrate în vederea desemnării adversarului său au început luni, în Iowa, cu un fiasco răsunător.
În aceeaşi Cameră a Reprezentanţilor care l-a inculpat (”impeachment”) de ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului”, el a abordat toate temele campaniei viitoare în vederea scrutinului de la 3 noiembrie - ”zidul (său) puteric” împotriva imigraţiei din Mexic, intenţia sa de interzice avortul ”tardiv” şi acuzaţiile la adresa candidaţilor democraţi care promovează, în opinia sa, o ”acaparare socialistă a sistemului nostru de sănătate”.
Dar mai ales asupra ”marii reuşite economice” a Statelor Unite şi ”boomului gulerelor albastre” a pus accentul, într-un discurs fără vreun anunţ şi fără vreo surpriză. ”Strategia noastră a funcţionat”, a subliniat el, evocând recentele acorduri comerciale cu China, Canada şi Mexic.
Preşdintele şi-a apărat de asemenea politica extermă şi susţinerea sa a opozantului venezuelean Juan Guaido, unul dintre invitaţii săi în Congres, împotriva ”dictatorului socialist” Nicolas Maduro, pe a căruii ”tiranie” a promis să o ”spargă”.
El a trecut rapid peste confruntarea sa cu Iranul şi planul său de pace israeliano-palestinian, după care şi-a reafirmat intenţia de a ”aduce înapoi acasă” militarii americani din Afganistan unde, spune el, ei nu au vocaţia să asigure ”menţinerea ordinii pentru alte ţări”.
Într-o ultimă reverenţă în faţa taberei sale, Donald Trump a anunţat că Rush Limbaugh, animatorul radio şi o figură a sferei conservatoare care tocmai a dezvăluit că suferă de un cancer la plămâni, a primit ”Medalia Libertăţii”. Ea i-a fost remisă, în aplauze susţinute, de către Prima Doamnă Melania Trump.
BOICOTUL ALEŞTILOR DEMOCRAŢI
”Impeachment”-ul nu a fost evocat niciun moment. Destituirea - a cărei pagină numeroşi republicani au îndemnat să fie dată rapid - a fost la fel de absentă ca în marele discurs anual din 1999 al îndepărtatului său predecesor democrat Bill Clinton, .
Însă umbra procesului - care marchează o ruptură definitivă între trumpişti şi democraţi - a planat asupra hemiciclului.
Aleşii opoziţiei s-au abţinut adesea să aplaude, în contextul în care discursurile precedente despre starea Uniunii au fost marcate de mai multe paranteze consensuale.
Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără aleasă în Congres şi o figură în ascensiune în stânga democrată, face parte dintre aleşii care au boicotat această întâlnire instituţională, pentru a nu ”legitima” un preşedinte care nu respectă, în opinia sa, nici legile şi nici Constituţia. Alţii au plecat în timpul discursului, denunţându-i ”minciunile”.
Democraţii cer destituirea celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, din cauză că a încercat să oblige Ucraina să-l ”murdărească” pe posibilul său adversar în alegerile prezidenţiale Joe Biden prin faptul că a blocat un ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în război.
Inculpat la jumătatea lui decembrie de Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, Donald Trump ştie că poate conta miercuri pe susţinerea a aproape tuturor celor 53 de senatori republicani. Or Constituţia impune o majoritate de două treimi - 67 de voturi din 100 - care să-l declare vinovat pentru a fi destituit.
De când a izbucnit scandalul ucrainean, locatarul Casei Albe se declară victima unei lovituri fabricate, orchestrată de către adversarii săi, care nu i-ar fi digerat victoria surpriză în 2016. Luni, el a denunţat pe Twitter o ”mascaradă” urzită de către ”democraţii-care-nu-fac-nimic”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...