Donald Trump a promis ”un mesaj foarte pozitiv” marţi seara, într-un discurs despre starea Uniunii hotărât optimist, într-un Congres reunit, cu ochii aţintiţi asupra alegerilor din noiembrie, în care candidează la al doilea mandat, relatează AFP.
Preşedintele american traversează, incontestabil, o perioadă bună. Achitarea sa aproape certă miercuri în Senat subliniază cât de pregătit este Partidul Republican să facă bloc în spatele său.
Scandalul ucrainean, aflat la originea procedurii destituirii care-l vizează, nu i-a clintit baza electorală, care-i este mereu loială, potrivit unor sondaje. Iar cu mai puţin de 300 de zile înainte de alegerile prezidenţiale, indicatorii economici arată bine.
Potrivit unui ultim sondaj realizat de Institutul Gallup, publicat cu câteva ore înaintea discursului său de spre starea Uniunii, el se bucură de 49% opinii favorabile - cel mai mare scor al său de când se află la putere, în ianuarie 2017.
Cireaşa de pe tort, alegerile primare ale adversarilor săi democraţi au început în Iowa cu un răsunător fiasco, care-i permite să rămână în lumina proiectoarelor, în centrul jocului, poziţia sa preferată.
Alocuţiunea sa, prevăzută marţi la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României) în Camera Reprezentanţilor, exact în locul în care a fost inculpat (”impeachment”) de abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului, urmează să fie plasat sub semnul ”marii întoarceri a Americii”.
El urmează să revină, potrivit Casei Albe, asupra ”boomului gulerelor albastre”, să laude recentele acorduri comerciale cu China, Canada şi Mexic şi să-şi apere bilanţul în domeniul imigraţiei.
Oare va evoca ”impeachment”-ul, cu riscul de a alimenta flăcările discordiei?
Senatorul republican Roy Blunt apreciază în The New York Times (NYT) că furtunosul preşedinte ar urma să se abţină să vorbească despre destituire. ”Este o ocazie să mergem înainte”, pledează el.
În 1999, preşedintele democrat Bill Clinton, judecat în Senat din cauză că a minţit sub jurământ despre legătura sa cu stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky, a ocolit subiectul în discursul despre starea Uniunii.
”DEMOCRAŢII-CARE-NU-FAC-NIMIC”
Donald Trump, care nu a căutat niciodată să unească dincolo de tabăra sa, ar putea fi tentat să se dezlănţuie împotriva parlamentarilor democraţi care îl acuză că a încercat să forţeze Ucraina să-l ”murdărească” pe posibilul său adversar în alegerile prezidenţiale Joe Biden prin blocarea unui ajutor militar crucial destinat acestei ţări aflate în război.
Inculpat la jumătatea lui decembrie de Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, el ştie că poate conta pe susţinerea aproape a tuturor celor 53 de senatori republicani. Or Constituţia impune o majoritate de două treimi (67 de voturi din 100) care să-l declare vinovat pentru a fi destituit.
De când a izbucnit scandalul, locatarul Casei Albe se declară victima unei ”lovituri fabricate”, orchestrată de către opozanţii săi cu scopul de a-l împiedica să apară pe buletinele de vot.
Luni, el a denunţat pe Twitter o ”mascaradă” urzită de ”democraţii-care-nu-fac-nimic”.
Aleşii opoziţiei îl vor asculta, oare, cu atenţie marţi seara sau îşi vor manifesta dezacordul? Anul trecut, conducătoarea lor în Camera Reprezentanţilor Nancy Pelosi, aşezată uşor deasupra şi în spatele preşedintelui, a aplaudat pentru a-şi marca dezacordul.
Înainte de a se alătura colegilor şi colegelor din Cameră, senatorii defilează toată ziua în hemiciclul lor pentru a explica cum intenţionează să voteze la pronunţarea verdictului. Cu această ocazie, democraţii urmează să-şi etaleze nemulţumirile faţă de preşedinte.
În rechizitoriul său, luni, alesul democrat Adam Schiff, care a făcut oficiul de procuror-şef în proces, a apreciat că fostul om de afaceri ”nu are busolă morală”. ”Adevărul îi este indiferent, binele şi mai puţin, iar decenţa deloc”, a denunţat el.
Avocaţii preşedintelui au apreciat că ”el nu a făcut nimic rău” şi i-au îndemnat pe senatorii să-l declare nevinovat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...