Theresa May, care încearcă să obţină concesii cu privire la acordului Brexitului, pentru a da satisfacţie Parlamentului care nu vrea acest text, s-a confruntat marţi cu lideri europeni politicoşi, dar fermi, în voinţa lor de a nu redeschide negocierile şi care au dubii cu privire la mijloacele prin care să o ajute, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am simţit o voinţă comună de soluţionare a acestei probleme”, a dat ea asigurări marţi pe postul de televiziune Sky, după întâlnirile pe care le-a avut la Haga şi Berlin.

”Este clar că UE 27 vrea să ajute. Problema este cum”, i-a răspuns preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-un mesaj pe un ton sarcastic, postat pe contul său de Twitter, după întâlnirea cu May.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Theresa May a anunţat că doreşte să obţină asigurări cu privire la ”backstop” - soluţia găsită în vederea evitării reimpunerii unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, care impune rămânerea Regatului Unit în Uniunea Vamală cu UE.

”Noi vrem să fim siguri că este doar temporar. Acestea sunt asigurările pe care le voi căuta în zilele următoare”, a declarat ea pentru presa britanică.

Însă secretarul de stat britanic însărcinat cu Brexitul Martin Callanan a complicat datele problemei, cerând ”asigurări juridice suplimentare care să fie constrângătoare”. Ceea ce explică perplexitatea lui Donald Tusk, cu doar două zile înaintea unui summit european.

Cancelarul Angela Merkel a refuzat-o pe Theresa May la Berlin, confirmându-i că ”nu este posibilă schimbarea acordului” încheiat în vederea retragerii Regatului Unit la 29 martie.

Întâlnirea cu Donald Tusk, la Bruxelles, a fost urmată de o reuniune cu preşedintele Comsiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi negociatorul UE Michel Barnier.

May nu a făcut vreo declaraţie la ieşirea acestei întâlniri, iar Comisia şi-a amânat comunicarea punctului de vedere în conferinţa de presă zilnică, miercuri.

”Nu există loc de renegociere, dar clarificări mai ample sunt posibile”, a dat asigurări marţi dimineaţa Jean-Claude Juncker.

După încheierea acordului retragerii, la sfârşitul lui noiembrie, după 17 luni de negocieri dificile, liderii Celor 27 au continuat să repete că aceasta este singura lor ofertă disponibilă.

Soluţia ”backstop”, care prevede crearea provizorie a unui ”teritoriu vamal unic” care să înglobeze UE şi Regatul Unit, în vederea evitării întoarcerii la o frontieră fizică între Irlanda şi Irlanda de Nord, este respinsă de către conservatorii pro-Brexit şi de aliatul nord-irlandez al lui May, micul partid unionist DUP.

Conducătoarea britanică îşi continuă consultările miercuri, în Irlanda, unde se întâlneşte cu premierul Leo Varadkar, după care se întoarce la Bruxelles, cu o zi înaintea unui summit european ce urmează să înceapă cu o primă secvenţă consacrată Brexitului.

”LAŞITATE”

Luni, aproape sigură de o înfrângere umilitoare în Camera Comunelor în privinţa acordului, May a anunţat amânarea votului, prevăzut marţi, provocând furia deputaţilor din toate taberele.

”Act de laşitate patetic”, a denunţat Ian Blackford, liderul naţionaliştilor SNP.

”Premierul se află într-un buncăr, ea îşi observă propria cădere şi noi ştim cu toţii cum se va termina povestea”, a declarat deputata conservatoare Nadine Dorries, care o compară pe May cu dictatorul nazist Adolf Hitler.

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a obţinut să aibă loc o dezbatere de urgenţă cu privire la această manevră. ”Dacă premierul revine (din turneuul european) fără altceva decât cuvinte frumoase, trebuie să pună imediat acordul (în dezbaterea) Camerei Comunelor”, a cerut el. ”Dacă nu face aşa, ea trebuie să plece, nu mai putem să tolerăm întârzieri”, a subliniat Corbyn.

Parlamentul s-a aflat marţi în centrul unor zvonuri despre o eventuală moţiune de cenzură a opoziţiei sau despre o frondă internă în Partidul Conservator vizând să o răstoarne pe May de la putere.

În faţa nemulţumirilor, Downing Street a anunţat doar că textul urmeaz să fie trimis la vot până la 21 ianuarie.

David Lidington, numărul doi în Guvern, a dat asigurări că această dată este o ”limită şi nu o ţintă” şi că votul urmează să aibă loc ”cât mai repede posibil”.

El a avertizat din nou cu privire la consecinţele pe care le va avea o respingere a textului şi un Brexit fără acord. O întoarcere la ”schimburi comerciale potrivit prevederilor OMC va dăuna grav sectoarelor auto, aerospaţial şi agriculturii”, a avertizat el.

Un Brexit fără acord ”va fi teribil” pentru economia britanică şi mondială şi va avea repercusiuni asupra pieţei oţelului, a apreciat marţi Aditya Mittal, preşedintele şi directorul financiar al gigantului siderurgic ArcelorMittal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.