Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Legea a fost adoptată cu 234 de voturi pentru şi 94 împotrivă în Parlamentul suedez, care are 349 de locuri, scrie The Guardian. 

Deşi ţara nordică a fost prima care a introdus schimbarea legală a sexului în 1972, noua propunere, care vizează să permită autoidentificarea şi să simplifice procedura, a stârnit o dezbatere intensă în ţară.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Coaliţia de centru-dreapta a premierului conservator Ulf Kristersson a fost împărţită pe această temă, moderaţii săi şi liberalii susţinând în mare parte legea, în timp ce creştin-democraţii s-au opus.

Democraţii Suedezi, partidul populist cu rădăcini de extremă-dreapta care susţine guvernul în parlament, dar nu face parte din guvern, s-a opus şi el.

"Cei mai mulţi suedezi nu vor observa niciodată că legea s-a schimbat, dar pentru un număr de persoane transsexuale noua lege face o diferenţă mare şi importantă", a declarat în Parlament Johan Hultberg, un deputat care reprezintă partidul conservator Moderat, aflat la putere.

Dincolo de reducerea vârstei, noua legislaţie are ca scop simplificarea schimbării sexului legal al unei persoane.

"Procesul de astăzi este foarte lung, poate dura până la şapte ani pentru a-ţi schimba sexul legal în Suedia", a declarat pentru AFP Peter Sidlund Ponkala, preşedintele Federaţiei suedeze pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor, homosexualilor şi intersexualilor (RFSL).

Două noi legi vor intra în vigoare la 1 iulie 2025: una care reglementează procedurile chirurgicale de schimbare a sexului şi una care reglementează procedura administrativă de schimbare a sexului legal în registrul oficial.

Persoanele îşi vor putea schimba sexul legal la 16 ani, deşi cei sub 18 ani vor avea nevoie de aprobarea părinţilor, a unui medic şi a Consiliului Naţional de Sănătate şi Bunăstare.

Nu va mai fi necesar un diagnostic de "disforie de gen" - în cazul în care o persoană poate experimenta suferinţă ca urmare a unei neconcordanţe între sexul său biologic şi genul cu care se identifică - nu va mai fi necesar.

Procedurile chirurgicale de tranziţie ar fi permise începând cu vârsta de 18 ani, dar nu ar mai fi nevoie de aprobarea consiliului. Extirparea ovarelor sau a testiculelor va fi permisă doar de la vârsta de 23 de ani, fără modificări faţă de prezent.

Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Spania se numără printre ţările care au deja legi similare.

Vinerea trecută, legislatorii germani au aprobat o legislaţie similară, facilitând persoanelor transsexuale, intersexuale şi non-binare să îşi schimbe numele şi sexul în registrele oficiale direct la birourile de evidenţă.

În Regatul Unit, parlamentul scoţian a adoptat în 2022 un proiect de lege care permite persoanelor cu vârsta de 16 ani sau mai mult să îşi schimbe denumirea de gen pe documentele de identitate prin autodeclarare. Acesta a fost blocat de guvernul britanic, o decizie pe care cea mai înaltă instanţă civilă din Scoţia a confirmat-o în decembrie.

Suedia a înregistrat o creştere bruscă a cazurilor de disforie de gen. Acest lucru este vizibil în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani născuţi de sex feminin, cu o creştere de 1.500% din 2008 încoace, potrivit Consiliului pentru Sănătate şi Asistenţă Socială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.