Autorităţile sanitare americane au autorizat vineri un nou medicament pentru Alzheimer care vizează reducerea declinului cognitiv al pacienţilor care suferă de această boală neurodegenerativă, un tratament foarte aşteptat după lansarea ratată a unuia precedent cu mecanism similar acum un an şi jumătate, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noul tratament, care va fi comercializat sub numele de Leqembi, este acum recomandat de Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) pacienţilor care nu au ajuns încă într-un stadiu foarte avansat al bolii. Acest tratament reprezintă „un pas important înainte în lupta noastră pentru a trata eficient boala Alzheimer”, care afectează aproximativ 6,5 milioane de americani, a declarat FDA într-un comunicat.

Leqembi, al cărui ingredient activ este numit lecanemab, vizează depozitele unei proteine ​​numite beta-amiloid. Deşi cauza bolii Alzheimer rămâne prost înţeleasă, pacienţii au plăci de amiloid în creier, care se formează în jurul neuronilor şi în cele din urmă le distrug. Aceasta este ceea ce provoacă pierderea memoriei caracteristică bolii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Autorizarea FDA se bazează pe rezultatele studiilor clinice care au arătat că medicamentul a ajutat la reducerea plăcilor de amiloid.

Agenţia menţionează şi rezultatele unor studii clinice mai mari, publicate recent într-o jurnal ştiinţific.

Efectuate pe aproape 1.800 de persoane urmărite timp de 18 luni, acestea au evidenţiat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab.

Dar studiul a scos la iveală şi efecte adverse grave: unii dintre pacienţii trataţi au suferit de hemoragii cerebrale. În plus, cel puţin o persoană care a primit tratamentul a murit.

FDA a inclus un avertisment cu privire la riscul de sângerare în informaţiile despre medicamente. Acesta este al doilea tratament pentru Alzheimer aprobat recent de FDA, după Aduhelm în iunie 2021 (care folosea o moleculă numită aducanumab). Dar lansarea sa nu a fost succesul aşteptat: autorizarea sa stârnise controverse, unii experţi criticând lipsa dovezilor privind eficacitatea sa. Utilizarea sa a fost ulterior limitată la persoanele cu cazuri moderate de boală. Un raport recent al Congresului SUA a criticat şi preţul exorbitant (56.000 de dolari pe an), iar sistemul federal de asistenţă medicală Medicare pentru vârstnici a spus că îl va rambursa doar dacă ar fi făcut în studii clinice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.