Begona Gomez, soţia premierului spaniol Pedro Sanchez, a compărut vineri în faţa unui tribunal din Madrid pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie şi trafic de influenţă într-un caz care l-a determinat pe soţul ei în aprilie să ia în considerare demisia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Audierea de vineri face parte dintr-o investigaţie preliminară pentru a stabili dacă Gomez şi-a folosit poziţia de soţie a prim-ministrului pentru a-şi influenţa afacerile, a declarat instanţa înainte de audiere.

Nici Gomez, nici avocatul său nu s-au adresat reporterilor adunaţi în faţa tribunalului înainte de audierea cu uşile închise în faţa judecătorului. Acesta a dispus suspendarea audierii la câteva minute după începerea acesteia şi a stabilit o nouă audiere pentru data de 19 iulie.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Gomez nu a comentat public cazul, dar Sanchez a negat în mod repetat şi vehement acuzaţiile aduse soţiei sale, afirmând că acestea sunt nefondate şi orchestrate de adversarii politici de dreapta.

Cazul a fost demarat prin intermediul unui instrument juridic spaniol unic, "acuzaţia poporului", care permite persoanelor fizice să depună plângeri penale împotriva unor terţe părţi. Judecătorii pot decide dacă să acţioneze sau nu, şi nu toate acuzaţiile conduc la o anchetă judiciară.

Plângerea împotriva lui Gomez a fost depusă de Manos Limpias, adică Mâini curate, un grup de activişti anticorupţie condus de Miguel Bernad, un avocat şi politician care a candidat pentru un partid de extremă dreapta la alegerile europene.

Manos Limpias o acuză pe Gomez că şi-a folosit influenţa pentru a obţine sponsori pentru un curs universitar de masterat pe care l-a condus.

Ancheta în curs urmăreşte să evalueze comportamentul lui Gomez de când Sanchez a devenit prim-ministru în 2018, a declarat instanţa. Contractele legate de fondurile Uniunii Europene vor fi anchetate separat de procurorul european.

La sfârşitul lunii aprilie, premierul Sanchez a declarat că va lua o pauză de cinci zile de la îndatoririle sale pentru a analiza dacă va demisiona, după ce instanţa a declarat că va deschide o anchetă împotriva soţiei sale. Ulterior, el a declarat că va rămâne în funcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.