Un specialist japonez în boli infecţioase care a urcat la bordul navei Diamond Princess a calificat drept un "total haos" gestionarea crizei de coronavirus de către Japonia, scrie AFP.
Kentaro Iwata, profesor la divizia de boli infecţioase a Universităţii din Kobe (vest), a declarat în mai multe videoclipuri că i-a fost "frică" ca în nicio altă ţară de-a lungul carierei, adresând critici extrem de grave oficialilor şi universitarilor din Japonia.
După ce s-a luptat pentru a obţine o autorizaţie de la autorităţi, el a urcat marţi la bordul vasului, imobilizat aproape de portul Yokohama (la sud de oraşul Tokyo).
"Această navă este total nepotrivită pentru controlarea propagării infecţiilor. Nu există distincţie între zonele sigure şi cele potenţial infectate, iar personalul poate circula dintr-un loc în altul, să mânânce, să telefoneze", a povestit el.
"Am fost în Africa pentru a trata epidemia Ebola. Am fost în alte ţări pentru holeră, în China, în 2013 pentru a mă ocupa de SARS (...). Niciodată nu mi-a fost frică că mă infectez", a afirmat el într-un videoclip. "Dar, pe Diamond Princess mi-a fost frică (...) căci nu poţi spune unde a fost virusul".
El s-a declarat atât de îngrijorat încât s-a plasat în carantină pentru 14 zile pentru a nu risca să-şi infecteze familia.
Iwata critică faptul că iniţial criza a fost lăsată pe mâna birocraţilor. "Pe Diamond Princess am fost înspăimântat pentru că nu exista un specialist în gestionarea infecţiilor", a asigurat el.
Din cele 2.400 de persoane testate pe navă, 542 au fost testate pozitiv iar rezultatele celorlalte nu se cunosc. Oficialii veniţi la faţa locului s-au dovedit ulterior purtători ai virusului.
Yoshihide Suga, purtător de cuvânt al guvernului, a asigurat, într-o conferinţă de presă în legătură cu aceste critici, că "de la 5 februarie, măsuri riguroase au fost luate pentru a preveni propagarea infecţiei, în special purtarea de măşti şi spălatul pe mâini folosind dezinfectant".
"Facem tot ce-i mai bine", a declarat el, întrebat despre absenţa zonelor separate pe navă.
Ministrul japonez al Sănătăţii, Katsunobu Kato, a respins de asemenea criticile. "Experţi în medicină care fac parte dintr-o echipă de prevenire a infecţiilor supraveghează interiorul navei", a precizat el, răspunzând parlamentarilor opoziţiei şi asigurând că specialiştii care sfătuiesc guvernul consideră situaţia "sub control".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...