Turcii se pregătesc să-şi aleagă preşedintele, duminică, în al doilea tur de scrutin, în urma unei campanii marcate de atacuri între cele două tabere, iar în pofida faptului că şeful în exerciţiu al statului Recep Tayyip Erdogan are un avans, cele aproximativ 8,3 milioane de alegători care nu au votat în primul tur ar putea schimba situaţia, comentează Paris Match.
Recep Tayyip Erdogan intră în turul doi cu un avans de cinci puncte procentuale (un scor de 49,5%) şi 2,5 milioane de voturi împotriva rivalului său social-democrat Kemal Kilçdaroglu (45%), care reprezintă o alianţă disparată de şase partide, de la dreapta naţionalistă, la stânga.
Ultimele sondaje - care s-au înşelat înaintea primului tur - îl creditează pe Erdogan tot cu un avans de cinci puncte procentuale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă, în pofida acestei aritmetici favorabile celui care se află la putere de 20 de ani, există o necunoscută - cele 8,3 milioane de alegători care nu s-au expirmat în primul tur, în pofida unei prezenţe la urne de 87%.
DIASPORA, MOBILIZATĂ PUTERNIC
Diaspora - care a votat până marţi seara - s-a mobilizat mai puternic şi a introdus în urne 1,9 milioane de voturi, după cele 1,69 de milioan ede voturi exprimate în primul tur.
Cele două tabere i-au curtat, în afară pe absenteişti, începând de la 14 mai, pe ultranaţionalişti.
Sinan Ogan, care s-a clasat al treilea în primul tur, care a obţinut 5% dintre voturile exprimate atunci, a anunţat până la urmă că îl susşine pe Erdogan.
Video of Turkish President Recep Tayyip Erdogan refusing water from his security guard goes viral on social media. Only his son, Bilal, was able to convince him to drink. Reports suggest Erdogan fears possible poisoning ahead of tomorrow's election. #Turkey #Erdogan #elections pic.twitter.com/GTHrwLqDKD
— RRN.world (@RRN_breaking) May 27, 2023
Ponderea acestor extreme a influenţat tonul campaniei.
Kemal Kiliçdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a dispărut de pe ecrane la o zi după primul tur şi a repărut în a patra zi a campaniei, foarte agresiv.
El a înlocuit zâmbetele şi inimile formate cu mâinile şi a anunţat grav şi cu pumnul ridicat expulzarea refugiaţilor sirieni ”a doua zi după victorie”.
Turcia, care găzduieşte 3,4 milioane de refugiaţi sirieni, potrivit unor date oficiale, şi sute de mii de afgani, iranieni şi irakieni, este ţara care găzdieşte cei mai mulţi migranţi la nivel mondial.
Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, galvanizat de rezultatul din primul tur, a făcut un adevărat maraton şi a înşirat mitinguri la care a denunţat ”teroriştii” din tabăra adversă, pe care-i acuză că se fac vinovaţi de susţinerea pe care le-o acordă partidul prokurd HDP şi ”LGBT”, care atacă valorile tradiţionale ale familiei.
”Ieri încă îi adorau pe terorişti”, a acuzat preşedintele în exerciţiu opoziţia.
CENZURĂ
Vineri, în finalul campaniei în vederea tururlui doi, tensiunile au crescut cu un nivel între cele două tabere.
Kiliçdaroglu a acuzat autorităţile de blocarea SMS-urilor prin care voia să-i anunţe pe jurnalişti că participa la un program, în direct, la postul privat Fox.
El acuză că ”blocarea a fost operată de către Autoritatea de control a tehnologiilor şi informaţiilor şi comunicaţiilor (BTS), din ordinul lui Erdogan”.
”Au blocat SMS-urile pentru că le este frică”, a denunţat el în direct.
Organizaţia Reporters sans frontières (RSF) a denunţat într-un comunicat un dezechilibru al mijloacelor alocate opoziţie pentru a-şi transmite mesajul şi o monopolizare a ecranelor televiziunilor de către Erdogan.
”Adevărul este că sistemul media pus la punct constituie o trucare masivă a alegerilor şi îi privează pe cetăţenii turci de o deliberare democratică”, acuză reprezentantul RSF în Turcia, Erol Onderoglu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...