Şefa Guvernului din Bangladesh Sheikh Hasina, care a fugit din palatul său luat cu asalt, a demisionat luni, anunţă şeful armatei într-un discurs televizat, care anunţă totodată că va ”forma un Guvern provizoriu”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste anunţuri intervin după ce mii de manifestanţi antiguvernamentali au luat cu asalt palatul premierului, potrivit unor imagini difuzate de Channel 24.

”PESTE 1.500 DE PERSOANE ÎNĂUNTRU”

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Sheikh Hasina a părăsit capitala cu un elicopter, potrivit unei surse apropiate conducătoarei în vârstă de 76 de ani.

”Voia să înregistreze un discurs. Dar nu a putut să aibă ocazia să o facă”, precizează această sursă.

În imagini televizate apar protestatari care iau scaune, răstoarnă mobile sau sparg uşi de sticlă ale palatului.

”Sunt înăuntrul Palatului Ganabhaban”, reşedinţa oficială a şefului Guvernului din Bangladesh, a declarat AFP jurnalistul Yeasir Arafat.

”Sunt peste 1.500 de persoane înăuntrul palatului, Spar mobila şi geamurile”, a adăugat el.

Fiica mai mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, părintele fondator al Bangladeshului, care şi-a proclamat independenţa faţă de pakistan în 1971, Sheikh Hasina se află la putere din 2009, după un prim mandat în perioada 1996-2001.

Luni, sute de mii de manifestanţi antiguvernamentali defilau pe străzile capitalei, la o zi după confruntări sângeroase, soldate cu cel puţin 94 de morţi în întreaga ţară.

Potrivit unor martori, mulţimi largi mărşăluiau pe străzi în Dacca şi au doborât baraje.

Cotidianul Business Standard estimează că 400.000 de protestatari manifestau luni, un număr pe care AFP scrie că nu a fost în măsură să-l verifice.

Cel puţin 300 de persoane au fost ucise de la începutul manifestaţiilor, în iulie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date de la poliţie, oficiali şi surse spitaliceşti.

În ţară, o interdicţie de circulaţie a intrat în vigoare duminică seara. Cele 3.500 de fabrici au fost închise în Bangladesh, unde industria îmbrăcăminţii a fost principalul motor al unei creşteri economice impresionante.

Accesul la Internet a fost tăiat în mod generalizat luni, potrivit furnizorilor şi unor organisme de supraveghere.

Duminică au avut loc noi ciocniri între opozanţi ai lui Sheikh Hasina, forţe de ordine şi susţinători ai partidului aflat la putere, soldate cu 94 de morţi în întreaga ţară.

Acesta este cel mai sângeros bilanţ înregistrat într-o singură zi de începutul manifestaţiilor antiguvernamentale în urmă cu o lună în această ţară musulmană cu 170 de milioaned e locuitori, în care studenţi contestă, pe fondul unui şomaj acut al absolvenţilor, favoruri de care beneficiază apropiaţii puterii pentru a deveni funţcionari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.