Premierul Sheikh Hasina şi-a părăsit luni palatul de la Dacca, potrivit unei surse apropiate conducătoarei, înainte ca mii de manifestanţi antiguvernamentali să-l ia cu asalt, potrivit unor imagini televizate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Forţelor armate a declarat anterior AFP că şeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, urma să se adreseze ţării luni -dupăamiaza.

Acest general anunţa sâmbătă într-un comunicat că militarii se vor afla ”întotdeauna alături de popor”.

Palatul lui Hasina la Dacca a fost luat de asalt de mii de manifestanţi, potrivit unor imagini televizate, după ce o sursă a declarat AFP că şefa Guvernului a fugit într-un ”loc sigur”.

Ea a părăsit oraşul cu elicopterul, potrivit unei surse apropiate conducătoarei în vârstă de 76 de ani.

”Ea voia să înregistreze un discurs. Dar nu a putut să aibă ocazia să o facă”, precizează această sursă apropiată şefei Guvernului.

Fiul lui Hasina, Sajeeb Wazed, a cerut forţelor de securitate să împiedice orice preluare a puterii.

”Datoria voastră este să asiguraţi securitatea poporului nostru şi ţării noastre şi să impună respectarea Constituţiei”, a scris el pe Facebook.

Intervievat de AFP, un consilier apropiat de premier a declarat sub acoperirea anonimatului că demisia lui Sheikh Hasina este o ”posibilitate”.

Fiica mai mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, părintele fondator al Bangladeshului, care şi-a proclamat independenţa faţă de pakistan în 1971, Sheikh Hasina se află la putere din 2009, după un prim mandat în perioada 1996-2001.

Luni, sute de mii de manifestanţi antiguvernamentali defilau pe străzile capitalei, la o zi după confruntări sângeroase, soldate cu cel puţin 94 de morţi în întreaga ţară.

Potrivit unor martori, mulţimi largi mărşăluiau pe străzi în Dacca şi au doborât baraje.

Cotidianul Business Standard estimează că 400.000 de protestatari manifestau luni, un număr pe care AFP scrie că nu a fost în măsură să-l verifice.

Cel puţin 300 de persoane au fost ucise de la începutul manifestaţiilor, în iulie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date de la poliţie, oficiali şi surse spitaliceşti.

În ţară, o interdicţie de circulaţie a intrat în vigoare duminică seara. Cele 3.500 de fabrici au fost închise în Bangladesh, unde industria îmbrăcăminţii a fost principalul motor al unei creşteri economice impresionante.

Accesul la Internet a fost tăiat în mod generalizat luni, potrivit furnizorilor şi unor organisme de supraveghere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.