Scriitori şi alţi profesionişti din industria editorială vor organiza joi o demonstraţie în faţa biroului Meta din Londra, în semn de protest faţă de utilizarea de către organizaţie a cărţilor protejate prin drepturi de autor pentru a antrena inteligenţa artificială, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Romancierii Kate Mosse şi Tracy Chevalier, precum şi poetul şi fostul preşedinte al Royal Society of Literature, Daljit Nagra, vor fi printre cei prezenţi în faţa biroului companiei din King's Cross.

Protestatarii se vor întâlni la Granary Square la ora 13.30, iar o scrisoare adresată Meta de către Society of Authors (SoA) va fi înmânată la ora 13.45. De asemenea, scrisoarea va fi trimisă la sediul Meta din SUA.

La începutul acestui an, un document depus la o instanţă din SUA a susţinut că Mark Zuckerberg, CEO al Meta, a aprobat utilizarea de către companie a unei „biblioteci fantomă” notorii, LibGen, care conţine peste 7,5 milioane de cărţi.

Luna trecută, The Atlantic a republicat o bază de date cu căutare a titlurilor conţinute în LibGen, prin intermediul căreia mulţi autori au descoperit că lucrările lor ar fi putut fi utilizate pentru a antrena modelele AI ale Meta.

Preşedintele SoA, Vanessa Fox O'Loughlin, a caracterizat acţiunile Meta drept „ilegale, şocante şi absolut devastatoare pentru scriitori”.

„Scrierea unei cărţi poate dura un an sau mai mult. Meta a furat cărţi pentru ca inteligenţa sa artificială să poată reproduce conţinutul creativ, ceea ce ar putea duce la falimentul aceloraşi autori”, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat: „Respectăm drepturile de proprietate intelectuală ale terţilor şi credem că utilizarea informaţiilor pentru a antrena modelele de inteligenţă artificială este conformă cu legislaţia în vigoare”.

Un grup de autori proeminenţi, printre care Mosse, Richard Osman, Kazuo Ishiguro şi Val McDermid, au semnat recent o scrisoare SoA adresată ministrului culturii, Lisa Nandy, prin care solicită ca directorii Meta să fie convocaţi în parlament. Declaraţia a fost publicată pe Change.org sub forma unei petiţii care a adunat de atunci 7.000 de semnături.

Un document depus în ianuarie de un grup de autori care au dat în judecată Meta pentru încălcarea drepturilor de autor în SUA - printre care se numără Ta-Nehisi Coates, Jacqueline Woodson, Andrew Sean Greer, Junot Díaz şi comedianta Sarah Silverman - a susţinut că directorii companiei, inclusiv Zuckerberg, ştiau că LibGen este o bază de date despre care se crede că conţine materiale piratate atunci când au permis utilizarea acesteia.

Autorii sunt „supăraţi pe bună dreptate”, a declarat Anna Ganley, director executiv al SoA. „Faptul că aceste biblioteci online de cărţi piratate continuă să existe este destul de rău, dar atunci când companiile globale le folosesc pentru a accesa şi exploata în mod ilegal operele autorilor protejate prin drepturi de autor, este o dublă lovitură pentru autori.”

Demonstranţii sunt încurajaţi să facă pancarte, iar SoA a sugerat mai multe hashtag-uri de protest: #MetaBookThieves, #DoTheWriteThing şi #MakeItFair.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.