Biroul central al poliţiei din Sunderland, oraş din nord-estul Angliei, a fost incendiat vineri seara, incidentul având loc în timpul unor proteste violente în care manifestanţi care vizau o moschee s-au ciocnit cu poliţia, tulburările fiind generate de atacul din urmă cu câteva zile din Southport, unde un tânăr de 17 ani, despre care în mediul online s-a răspândit informaţia falsă că ar fi solicitant de azil, a înjunghiat mortal trei fetiţe într-o sală de dans şi a rănit alte zece persoane, majoritatea copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai devreme, fusese incendiată o maşină răsturnată, în timp ce rebelii mărşăluiau prin centrul oraşului atacând poliţia, a relatat SkyNews.

Poliţiştii au fost supuşi unor "violenţe grave", a declarat poliţia din Northumbria, fiind atacaţi inclusiv cu pietre şi extinctoare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

După ce cutii de bere şi pietre au fost aruncate asupra poliţiei în echipament antirevoltă în faţa unei moschei din oraş şi după alte ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, ofiţerii călare au respins demonstranţii, dintre care unii purtau măşti, din preajma moscheii, iar publicul a fost sfătuit să evite zona, scrie BBC.

Tinerii scandau "Străzile cui? Străzile noastre". De asemenea, ei au scandat în sprijinul activistului de extremă dreapta Tommy Robinson, în timp ce alţii au strigat lozinci islamofobe.

Ministrul de interne Yvette Cooper a declarat că "infractorii care atacă poliţia şi alimentează dezordinea pe străzile noastre vor plăti preţul pentru violenţa şi golănia lor".

Operatorul de metrou a declarat că a fost solicitat de poliţia transporturilor să închidă gara Sunderland în jurul orei locale 22:15 (sâmbătă, 0.15, ora României).

Un cinematograf din Sunderland, Omniplex, a fost, de asemenea, forţat să se închidă în timpul serii în interesul siguranţei publicului şi a personalului.

Tulburările urmează revoltelor din Hartlepool de miercuri seară, despre care poliţia din Cleveland a declarat că au legătură cu protestele faţă de atacul fatal cu cuţitul asupra unui grup de copii din Southport, Merseyside, un incident care a avut loc luni.

O mulţime de aproximativ 200 de protestatari antirasişti s-au adunat, pe de altă parte, în faţa moscheii Abdullah Quilliam din Liverpool, după zvonuri privind un protest de extremă dreapta acolo. Grupul a scandat "Spuneţi tare, spuneţi clar: Refugiaţii sunt bineveniţi aici".

Directorul procuraturii Stephen Parkinson a declarat că procurori suplimentari au fost chemaţi la lucru în acest weekend pentru a face faţă dezordinii. "Am desfăşurat zeci de procurori suplimentari care lucrează non-stop în acest weekend, susţinând poliţia şi gata să ia decizii imediate de acuzare, astfel încât justiţia să fie făcută rapid", a spus el.

Poliţia antirevoltă va fi pregătită cu toate forţele în Anglia şi Ţara Galilor pentru a face faţă protestelor de extremă dreaptă planificate pentru acest weekend în întreaga ţară, în timp ce liderii religioşi au condamnat încercările "ruşinoase" de a semăna ura după crimele din Southport. Liderii musulmani, evrei, hinduşi şi creştini s-au numărat printre cei care au făcut apel la calm la orice demonstraţie, pe fondul avertismentelor privind potenţiala escaladare a tulburărilor violente, potrivit The Guardian.

Tulburările generate de extrema dreapta s-au extins la Londra, Hartlepool şi Manchester, după ce trei fete au fost ucise şi doi adulţi şi opt copii au fost grav răniţi într-un club de dans cu tema Taylor Swift. În postările de pe reţelele sociale s-a afirmat în mod eronat că suspectul era un solicitant de azil musulman. O moschee din Southport a fost vizată la începutul săptămânii.

Ulterior s-a anunţat că suspectul atacului este un tânăr de 17 ani care s-a născut în Cardiff, Axel Rudakubana, pus sub acuzare pentru crimă şi tentativă de crimă, dar asta nu a fost de natură să domolească spiritele şi să genereze noi proteste antiislam şi antiimigraţie. Forţele de poliţie deţin informaţii cu privire la 25 de adunări planificate ale extremei drepte, în timp ce grupul antirasism Hope Not Hate a declarat că cel puţin 35 de demonstraţii ale extremei drepte au fost planificate în Marea Britanie în următoarele zile. De asemenea, sunt aşteptate 25 de contramanifestaţii ale mişcării Stand Up to Racism.

David Hanson, oficial de rang înalt din Ministerul de Interne, i-a avertizat pe demonstranţi: "Suntem cu ochii pe voi". De asemenea, el i-a avertizat că organizarea unei revolte este o infracţiune penală.

Zara Mohammed de la Consiliul Musulman din Marea Britanie a declarat că a existat o "agresiune fără precedent" împotriva musulmanilor şi că moscheile au primit mesaje de ameninţare, cu un "val puternic de sentimente anti-migranţi şi islamofobe".

Liderul partidului extremist Reform UK, Nigel Farage, a declarat că violenţele au fost "o reacţie la frică, la disconfort, la neliniştea care este împărtăşită de zeci de milioane de oameni". Mulţi îl critică pentru mesajele sale de natură să alimenteze revoltele, deşi a condamnat astfel de manifestări.

Premierul Keir Starmer a organizat vineri o reuniune a şefilor de poliţie pentru a spori coordonarea şi pentru a solicita ca cei care se revoltă să fie trataţi ca huliganii din fotbal. Prim-ministrul a vizitat Southport pentru a doua oară, unde a prezentat un pachet de măsuri pentru sprijinirea comunităţii, inclusiv servicii de sănătate mintală şi psihologice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.