Spania votează duminică în alegerile europene, municipale şi regionale, un ”al doilea tur” după alegerile legislative din aprilie, din care şeful Guvernului socialist în exerciţiu Pedro Sanchez speră să iasă consolidat atât pe scena naţională, cât şi în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest triplu scrutin intervine la mai puţin de o lună după alegerile de la 28 aprilie, în care Partidul Socialist (PSOE) al lui Sanchez a obţinut o victorie, însă nu dispune de majoritatea absolută în Parlament.

Ocolită de o ascensiune eurosceptică - aşteptată în multe ţări -, Spania este singura mare ţară din UE în care socialiştii au o şansă să obţină o victorie, în contextul în care PSOE este creditat în sondaje cu aproximativ 30% din voturi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

O mare speranţă a social-democraţilor europeni, Sanchez intenţionează să profite de succesul său, în cazul în care se confirmă, pentru a plasa un spaniol într-unul dintre posturile-cheie care intră în joc în curând în UE.

”Pedro, va trebui să iei conducerea acestei renaşteri a social-democraţiei în Europa”, i-a spus vineri, încheind campania, ministrul spaniol de Externe, totodată capul listei socialiste în alegerile europene Josep Borrell - pe care Madridul îl propune candidat la postul de şef al diplomaţiei UE.

FORMAREA GUVERNULUI

Pe plan naţional, peisajul politic care va rezulta după alegerile regionale şi municipale va fi determinant în vederea formării noului Guvern, ce urmează să aibă loc după votul de învesire al lui Sanchez, prevăzut la începutul lui iulie.

Socialistul şi-a îndemnat susţinătorii ”să termine treaba”, iar pe spanioli la un ”vot coerent, la 26 mai, cu cel de la 28 aprilie”.

Partidul său este creditat pe primul loc în majoritatea celor 12 regiuni aflate în joc, însă regiunea-cheie este Madridul, care ar putea să basculeze la stânga după ce a fost guvernată de dreapta timp de 24 de ani.

În cazul unei victorii clare a socialiştilor duminică, Sanchez ar putea să-şi menţină ”planul A”, de a forma un Executiv minoritar 100% socialist şi de a încheia acorduri, de la caz la caz, cu alte forţe politice, în vederea adoptării reformelor sale în Parlament.

”Planul B” ar fi să accepte intrarea în Guvern a Partidului Podemos (stânga radicală), condus de către Pablo Iglesias, pentru a avea stabilitate, în pofida faptului că cele două partide nu dispun de majoritatea absolută în Camera Deputaţilor doar ele singure.

”Partidul lui Iglesias este în declin, potrivit ultimelor sondaje, iar PSOE ar putea să beneficieze de un efect de «lună de miere» după victoria sa în aprilie. Dacă distanţa între cele două partide creşte duminică, Sanchez va fi mai în măsură să formeze un guvern minoritar” alcătuit doar din socialişti, subliniază Antonio Barroso, un analist de la cabinetul Teneo.

În alegerile municipale, fosta judecătoare de stânga Manuela Carmena pare bine plasată să fie realeasă primar al Madridului.

La Barcelona, al doilea cel maiimportant oraş din ţară, primarul în exerciţiu Ada Colau şi separatistul catalan Ernest Maragall sunt cot la cot, în timp ce fostul premier francez Manuel Valls, susţinut de Ciudadanos (liberali) este creditat pe poziţia a patra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.