China s-a declarat miercuri "foarte îngrijorată", denunţând "protecţionismul" şi "măsurile discriminatorii", după ce Uniunea Europeană a lansat o anchetă asupra producătorilor de turbine eoliene subvenţionate de Beijing. Unul dintre producători are un consorţiu cu sediul în România.
"Cred că lumea este îngrijorată de tendinţele protecţioniste crescânde ale Uniunii Europene", a declarat într-o conferinţă de presă Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing. "China este foarte îngrijorată de măsurile discriminatorii luate de europeni împotriva companiilor şi chiar a industriilor chineze", a adăugat ea, citată de AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
După industria auto, cea feroviară şi cea a panourilor solare, Uniunea Europeană a lansat marţi o nouă bătălie cu China, pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul. "Astăzi, lansăm o nouă investigaţie asupra furnizorilor chinezi de turbine eoliene", a anunţat marţi comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager. "Investigăm condiţiile de dezvoltare a parcurilor eoliene în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria", a spus ea, vorbind la Universitatea Princeton din New Jersey, în Statele Unite.
Potrivit comisarului Vestager, Beijingul exportă "la preţuri mici" în restul lumii pentru a compensa propria încetinire economică. "Rezultatul este că, în prezent, mai puţin de 3% din panourile solare instalate în UE sunt produse în Europa", a arătat ea. "Această strategie este acum implementată în toate domeniile tehnologiilor curate, în semiconductoarele tradiţionale şi nu numai", a adăugat ea.
Comentariile comisarului european vin după o vizită de câteva zile în China a secretarului american al Trezoreriei, Janet Yellen, care luni şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "supracapacitatea" de producţie chineză, în special în domeniul tehnologiei, din cauza subvenţiilor guvernamentale importante. Washingtonul "nu va accepta" avalanşa de produse chinezeşti vândute în pierdere pe piaţa mondială, aşa cum s-a întâmplat în trecut, a avertizat Janet Yellen.
CITEȘTE ȘI Secretarul Trezoreriei a avertizat Beijingul că SUA nu vor accepta ca importurile chinezeşti să-i decimeze noile industriiCONCURENŢĂ NELOIALĂ
Ancheta UE face parte din noile norme europene care au intrat în vigoare la jumătatea anului 2023 pentru a împiedica subvenţiile din partea ţărilor terţe suspectate de a crea concurenţă neloială în cadrul licitaţiilor din statele membre.
În UE, turbinele eoliene chinezeşti sunt vândute la preţuri cu până la 50% mai mici decât cele ale concurenţilor europeni, susţine WindEurope, lobby-ul european al sectorului. "Acest lucru nu este posibil fără subvenţii publice neloiale", a dat asigurări Giles Dickson, directorul său general, care a salutat anunţul privind ancheta UE.
Miercuri, purtoarea de cuvânt a MAE chinez Mao Ning a denunţat "protecţionismul" european. "Protecţionismul nu poate rezolva propriile probleme ale UE", a spus ea, "el protejează dezvoltarea înapoiată (...) şi provoacă pierderi multilaterale", a acuzat Mao.
"Îndemnăm partea europeană să respecte normele OMC şi principiile pieţei. China va proteja cu fermitate drepturile şi interesele legitime ale întreprinderilor chineze", a arătat purtătoarea de cuvânt.
Marţi, Camera de Comerţ chineză din UE a denunţat "un act de coerciţie economică" şi "desfăşurarea continuă de noi instrumente împotriva companiilor chineze".
EFECTE ALE INVESTIGAŢIILOR UE ANTICONCURENŢĂ
La jumătatea lunii februarie, Bruxelles-ul a deschis prima anchetă în temeiul noilor norme antisubvenţii, vizând o filială a producătorului feroviar chinez CRRC, lider mondial în acest sector. Acest grup de stat, care participa la licitaţia pentru furnizarea de trenuri electrice în Bulgaria, s-a retras în cele din urmă din licitaţie la sfârşitul lunii martie.
La 3 aprilie, Comisia Europeană a anunţat o a doua investigaţie cu privire la două consorţii care au participat la licitaţia pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România. Primul consorţiu include o filială a gigantului chinez Longi, cel mai mare producător mondial de celule fotovoltaice. Al doilea consorţiu implică două filiale controlate de grupul chinez de stat Shanghai Electric.
Pe un alt front de reglementare, în septembrie, UE a lansat o anchetă privind subvenţiile publice chinezeşti pentru automobilele electrice, pentru a apăra industria europeană de preţurile considerate "artificial de scăzute". Bruxelles-ul ameninţă să majoreze taxele vamale pentru aceste produse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...