Mai multe cadre din Guvern şi din partide aliate preşedintelui francez Emmanuel Macron se tem de faptul că stânga poate să profite de participarea acestuia la summitul NATO de la Washington, miercuri şi joi, pentru a accelera negocierile şi a se impune la Matignon şi exercită presiuni pentru ca şeful statului săi-şi anuleze participarea, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Emmanuel Macron urmează să plece miercuri dimineşaa la Washington, la summitul NATO, care începe marţi şi se încheie joi.

Le Figaro scrie că, potrivit ”informaţiilor sale”, cadre din Guvern şi partide aliate lui Macron cresc presiunile asupra Palatului Élysée, îngrijorate de absenţa de 48 de ore a şefului statului.

”Acest lucru nu împiedică. Nu ne gândim să nu mergem acolo”, a respins iniţial posibilitatea anulării deplasării anturajul lui Macron, contactat de Le Figaro.

”Preşedintele se va duce la summitul NATO”, a anunţat apoi ferm preşedinţia, după publicarea materialului, scrie ziarul.

”Stânga se va pune de acord asupra numelui premierului. Trebuie să organizăm răspunsul. Dar dacă preşedintele pleacă în Statele Unite două zile, nu se va întâmpla nimic la noi”, îşi exprimă temerea un ministru, subliniind necesitatea unei negocieri rapide în vederea ajungerii la o coaliţie.

”Are loc o cursă de viteză. A pleca la Washington trei zile, când fiecare zi contează, înseamnă să speculezi că stânga nu va reuşi să se pună de acord. Dacă reuşeşte, presiunile vor fi foarte mari la întoarcere”, trage un semna de alarmă un ministru.

El apreciază că preşedintele nu conştientizează riscul unui acord al stângii şi nici difcultatea opririi, apoi, a drumului Noului Font Popular (NFP).

”Dacă eu aş fi stânga, aş organiza apoi o manifestaţie în faţa (Palatului) Élysée agitând chei”, adaugă el.

Sesiunea noii Adunări Naţionale se deschide la 18 iulie, când începe a 17-a legislatură şi când se alege preşedintele Adunării.

”Există lucruri despre care putem discuta până la 17 şi după aceea. A nu te grăbi înseamnă să împiedici negocieri globale cu privire la posturi-cheie în Adunare”, declară aceeaşi sursă, care evocă un eventual acord cu dreapta, în care Matignonul să fie cedat Hôtel de Lassay, reşedinţa preşedintelui Adunării.

Miniştrii aleşi vor să-şi înceapă mandatul, pentru a putea candida la anumite posturi legislative şi a lua parte la voturi în Camera inferioară a Parlamentului francez.

Ei nu pot face acest lucru, din cauză că Emmanuel Macron i-a refuzat demisia lui Gabriel Attal şi sunt ”blocaţi” în Guvern.

Ministrul în exerciţiu delegat însărcinat cu Tranziţia Energetică Agnès Pannier-Runacher a declarat marţi la BFMTV că vrea să-şi preia cât mai rapid mandatul în Parlament şi că nu vrea să rămână ministru.

”Preşedintelui i-au luat 20 de minute să tragă concluziile alegerilor europene. E greu de înţeles de ce ar trage concluziile dizolvării în 20 de zile”, atacă Agnès Pannier-Runacher, un cadru din Partidul Horizons al lui Édouard Philippe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.