Deputaţii de stânga, învioraţi de succesul lor în alegerile legislative, debarcă în forţă în Adunarea Naţională marţi, cu speranţa intactă de a guverna singuri, în pofida faptului că nu deţin o majoritate absolută, o poziţie denunţată de tabăra prezidenţială, care promovează o coaliţie mai largă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ecologiştii au venit împreună, imediat după ora locală 9.00 (10.00, ora României) la Palatul Bourbon, impulsionaţi de scorul Noului Front Popular (NFP, stânga) - care va avea peste 190 de mandate în viitorul Legislativ.

Contingentul Partidului La France insoumise (LFI, stânga radicală) - peste 70 de aleşi -, a sosit la ora locală 10.00 (11.00, ora României), iar al Partidului Socialist (PS) se reuneşte la ora locală 14.30 (15.30, ora României).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În pofida faptului că aceste formaţiuni se află departe de majoritatea absolută de 289 de mandate pentru a guverna singure, reprezentanţii stângii continuă să pledeze în favoarea unui Guvern NFP şi s-au angajat să propună un nume de premier şi o echipă până la ”sfârşitul săptămânii”, potrivit lui Mathilde Panot de la LFI.

Întâlnirile se multiplică, iar o strategie pare să se degaje în rândul lor - un Guvern restrâns de stânga, dar ”o aşezare mai largă în Adunare”, a detaliat la France Inter fostul preşedinte al deputaţilor socialişti Boris Vallaud.

”Nu vreau să lucrez într-un Guvern în care să fie macronişti”, a subliniat ecologista Sandrine Rousseau la sosirea la Palatul Bourbon, iar colegul său senator Yannick Jadot a dat asigurări că ”coaliţii se vor constitui în Adunare”.

RAPORTURI INTERNE DE FORŢĂ

Coordonatorul LFI Manuel Bompard a exercitat presiuni asupra altor grupuri din Adunare. Ele vor trebui ”să-şi asume responsabilitatea, adică fie să ne voteze porpunerile, fie (...) să ne răstoarne”, a declarat el la CNews şi Europe 1.

Emmanuel Macron rămâne retras - el doar i-a prelungit mandatul de premier lui Gabriel Attal ”pentru moment” - şi se duce miercuri la Washington, timp de două zile, la summitul NATO, însă tabăra macronistă a respins în mod clar ipoteza unui Guvern NFP.

”Nu contest posibilitatea ca stânga republicană să guverneze sau să participe la un Guvern. Însă, cu 100 de mandate mai puţine decât majoritatea absolută (...), trebuie să fie realişti”, afrimă într-un editorial Le Monde secretarul general al Renaissance, Stéphane Séjourné.

El preferă ipoteza unei ”majorităţi a proiectelor”, dar fără LFI şi fără Jean-Luc Mélenchon.

Încarnarea stângii continuă de altfel să pună probleme în interiorul NFP, unde LFI subliniază că Jean-Luc Mélenchon rămâne ”o opţiune”, în pofida efectului de respingere pe care-l are asupra celorlalţi membri.

Raporturile interne de forţă urmează să fie deosebit de decisive în aceste negocieri, iar atât LFI, cât şi PS încearcă aprig să-şi umfle rândurile pentru a cântări în desemnarea unui eventual premier.

Marţi, Boris Vallaud a evocat un contingent de 65-70 de deputaţi socialişti, iar Mathilde Panot a datasigurări că LFI poate avea un grup de ”în jur de 80 de deputaţi”.

Alt dosar pe cale să se deschidă este al posturilor-cheie în Adunarea Naţională şi preşedinţiei acesteia, pe care Yaël Braun-Pivet spreă să o păstreze.

Ecologista Sandrine Rousseau s-a declarat de asemenwa interesată marţi, îndemnând în acelaşi timp la excluderea RN din orice funcţii executive.

În tabăra macronistă, unii se uită la dreapta, ca ministrul în exerciţiu de Interne Gérald Darmanin.

Altora le-ar plăcea să anime nucleul social-democrat care l-a adus pe Emmanuel macron la putere în 2017.

Astfel, unii, ca de exemplu Modem François Bayrou îşi imaginează o mare coaliţie - din care să fie excluse LFI şi RN -, din care să facă parte de la PS la Les Republicains (LR).

Ajungerea la o astfel de ”coaliţie cu o majoritate relativă” ”va dura mai multe săptămâni”, aprecia luni deputatul Renaissance de la Paris Sylvain Maillard.

Însă o mare parte a dreptei a exclus deja această ipoteză.

Gabriel Attal urmează însă acţioneze până atunci, iar marţi s-a întâlnit cu deputaţii Renaissance prin videoconferinţă şi a convocat marţi seara la Matignon partenerii majorităţii.

Fostul premier Edouard Philippe, care nutreşte ambiţii prezidenţiale în 2027, poate va oferi indicii cu privire la strategia grupului său - Horizons, 25 de aleşi - într-o intervenţie la TF1, la ora locală 20.00 (21.00, ora României).

RN continuă să-şi digereze dezamăgirea, după ce a sperat l ao majoritate absolută.

Directorul general Gilles Pennelle, artizanul faimosului "plan Matignon", menit să prevadă logistica în alegeri alegislative anticipate, a demisionat, potrivit unor surse RN, care va avea împreună cu aliaţii săi ciottişti 143 de deputaţi în Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.