Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că a promulgat, miercuri, Legea care confirmă că limba stat este cea română. ”Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetăţenii Republicii Moldova, vorbim limba «moldovenească» şi nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Şi aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poţi subjuga şi controla mai uşor”, a subliniat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric şi incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toţi cei care trăim aici şi cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alţi peste douăzeci şi şapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învăţat-o pe parcursul vieţii, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înţelegem dintr-un cuvânt şi spunem - într-un glas - că «vorba dulce mult aduce»", a declarat Maia Sandu, conform unui comunicat de presă transmis de Preşedinţia Republicii Moldova.

Sandu a afirmat: ”Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetăţenii Republicii Moldova, vorbim limba «moldovenească» şi nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Şi aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poţi subjuga şi controla mai uşor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forţă unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică şi-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să ţină blocată Moldova într-o veşnică ceartă naţională".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, şefa statului s-a arătat ferm convinsă că limba română trebuie şi poate să fie catalizatorul consolidării societăţii din Republica Moldova, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi însuşită, şi vorbită de către toţi cetăţenii ţării.

”Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toţi putem sprijini acest efort pentru ca, uniţi, să ne îndreptăm energia spre construcţia unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate şi protejate", a punctat preşedinta Maia Sandu.

Proiectul referitor la înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu ”limba română” în toată legislaţia Republicii Moldova a fost adoptat, joia trecută, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chişinău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.