Guvernul social-democrat al premierului Sorin Grindeanu a abrogat duminică ordonanţa care dezincrimina unele infracţiuni de corupţie, în urma celor mai ample proteste de stradă de la căderea comunismului, relatează Reuters, AFP, Deutesche Welle şi BBC.
”Ordonanţa a fost abrogată”, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.
Premierul a anunţat sâmbătă că va abroga ordonanţa, în urma protestelor în masă.
Acest text ar fi apărat zeci de politicieni de urmărire penală pentru fapte de corupţie, scrie agenţia internaţională.
Executivul de la Bucureşti a abrogat ordonanţa şi a anunţat că va introduce un nou text în Parlament, transmite The Associated Press.
Guvernul a abrogat oficial ordonanţa care a provocat cele mai ample proteste de la îndepărtarea de la putere a fostului dictator Nicolae Ceauşescu, în 1989, scrie AFP.
Documentul, aprobat marţi, ar fi dezincriminat anumite infracţiuni de corupţie şi a provocat astfel îngrijorări - atât în România, cât şi în străinătate - potrivit cărora Guvernul ar fi relaxat lupta împotriva corupţiei, adaugă agenţia franceză.
Socialiştii au abrogat ordonanţa de urgenţă care ar fi slăbit lupta împotriva corupţiei şi a provocat proteste la nivel naţional, relatează Deutsche Welle.
Ordonanţa dezincrimina infracţiuni de abuz de putere implicând sume de până la 200.000 lei (44.000 de euro sau 48.000 de dolari), lucru de care ar fi beneficiat zeci de politicieni din toate partidele - şi nu în ultimul rând al Partidului Social Democrat (PSD), scrie postul german.
Liviu Dragnea, liderul PSD, considerat adevărata putere din spatele Guvernului Grindeanu, instalat în urmă cu o lună, este acuzat că şi-a folosit influenţa politică pentru a obţine salarii de la stat pentru două persoane care au lucrat la sediul partidului în perioada 2006-2013.
Condamnarea pentru farudă electorală, în alt caz, l-a împiedicat să devină premier, precizează postul german.
Guvernul României a abrogat ordonanţa care ar fi protejat mulţi politicieni de urmărirea penală pentru fapte de corupţie, relatează BBC News.
Cabinetul a organizat o şedinţă de urgenţă pe această temă duminică, după zile de proteste ample.
Premierul Grindeanu a spus sâmbătă că ”nu vrea să divizeze România”.
Însă protestatarii au anunţat că vor menţine presiunea asupra Cabinetului, iar unii cer demisia întregului Guvern, notează postul britanic.
Ordonanţa a fost adoptată marţi şi urma să intre în vigoare vineri, pe 10 februarie.
Ea a declanşat cele mai ample proteste de la căderea comunismului, în 1989, aminteşte şi postul britanic.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...