POLITICO prezintă luni o nouă configuraţie pentru „marele puzzle al Comisiei Europene”, predicţiile fiind făcute conform ultimelor informaţii pe care le are, iar în această schemă, României i-ar fi încredinţat portofoliul de comisar pentru muncă, drepturi sociale şi locuinţe, un portofoliu important pentru social-democraţi, prin care Bucureştiul este recompensat pentru faptul că a renunţat de a mai propune un bărbat şi a ţinut cont de dorinţa Ursulei von der Leyen de a avea mai multe femei nominalizate pentru noul executiv.
Săptămâna trecută, POLITICO scria că Roxanei Mînzatu, propunerea de comisar făcută de Bucureşti, i-ar putea reveni portofoliul pentru coeziune.
Acum, POLITICO îşi motivează noua predicţie astfel: „Portofoliul pentru muncă, locuinţe şi drepturi sociale va reveni unui socialist - un semn al includerii de către centru-stânga a acestor probleme ca puncte principale în manifestul lor electoral. Având în vedere numărul limitat de candidaţi socialişti, Mînzatu ar putea obţine postul, recompensând România pentru trecerea de la un candidat bărbat la unul femeie (şi ajutând-o astfel pe Ursula von der Leyen să îşi atingă obiectivul de a avea o Comisie echilibrată din punct de vedere al genului)”.
Rolul Roxanei Mînzatu de fost ministru al fondurilor europene a atins mai multe domenii politice. O alternativă ar putea fi un portofoliu mai antreprenorial sau economic, adaugă publicaţia de la Bruxelles.
Înainte ca Ursula von der Leyen să împartă posturile cheie în viitoarea sa Comisie Europeană, Bruxelles-ul este plin de speculaţii cu privire la cine ce rol va primi, notează POLITICO. Preluarea unui portofoliu important oferă capitalelor europene putere asupra deciziilor-cheie: Cum va face Bruxelles-ul Europa mai competitivă? Cât de mult vor fi reduse ambiţiile obiectivelor UE în materie de climă pentru a-i linişti pe fermierii furioşi? Cât de repede va deschide UE uşa pentru mai multe ţări? - arată POLITICO.
Pe baza a zeci de discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi ai Consiliului European, precum şi cu oficiali din diferite capitale europene (plus un brainstorming creativ în redacţie), POLITICO a făcut luni predicţii cu privire la cine ce portofoliu va primi.
„Desigur, complicatul puzzle este departe de a fi finalizat şi va rămâne în mişcare până în ultimul minut”, menţionează publicaţia.
Anunţul componenţei Comisiei Europene este programat pentru miercuri, deşi nimic nu este bătut în cuie.
Ursula von der Leyen trebuie să ia în considerare echilibrul geografic, echilibrul politic şi echilibrul de gen. De asemenea, liderii europeni au exercitat presiuni puternice asupra ei pentru a se asigura că propunerea lor de comisar obţine un portofoliu bun.
Între timp, diferitele facţiuni politice care o susţin pe Ursula von der Leyen în Parlamentul European au presat-o să se asigure că familiile lor politice au suficientă influenţă în următoarea Comisie.
Prin urmare, Ursula von der Leyen şi-a ţinut cărţile strâns la piept, lăsându-i chiar şi pe viitorii comisari în întuneric cu privire la viitorul lor post, scrie POLITICO.
Mult doritul portofoliu al concurenţei, de exemplu, este încă în aer într-un moment crucial. Departamentul pentru concurenţă are un mandat independent de a se pronunţa cu privire la marile afaceri, marile amenzi şi marile subvenţii care adesea îi deranjează pe alţii. Funcţionarii din domeniul concurenţei sunt supuşi unor presiuni uriaşe pentru a ceda în faţa cererilor unor guverne de a arunca bani în giganţii industriali şi de a-i lăsa să fuzioneze cu rivalii, explică POLITICO.
În tot acest joc, Ursula von der Leyen este „maestrul biletelor cu preţuri dinamice”, mai spune publicaţia.
Înainte de învestirea oficială a noii Comisii Europene, comisarii vor mai avea însă de trecut un hop: audierea lor în comisiile Parlamentului European, unde se consideră, pe baza experienţelor anterioare, că cel puţin un nume rămâne „repetent” şi va trebui înlocuit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.