Bilanţul inundaţiilor şi alunecărilor de teren provocate de puternice ploi musonice în India a ajuns duminică la 124 de morţi, potrivit autorităţilor, salvatorii căutând zeci de dispăruţi, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Coasta de vest a ţării este inundată de ploi torenţiale de joi iar serviciile de meteorologie indiene au avertizat că noi averse vor fi în următoarele zile. 

În statul Maharasthra, 114 persoane au murit, dintre care 40 în urma alunecărilor de teren care au lovit joi satul Taliye, la sud de Mumbai, principalul oraş financiar al ţării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Multe persoane au fost purtate de ape în timp ce încercau să fugă" atunci când a avut loc alunecarea de teren, a declarat pentru AFP un sătean, Jayram Mahaske, ale cărui rude au rămas blocate.

Alunecarea de teren a provocat prăbuşirea a zeci de case în câteva minute, lăsând în urmă doar două structuri din beton şi întrerupând curentul, au spus locuitorii. Salvatorii caută 99 de persoane încă date dispărute.            

În unele zone din oraşul Chiplun, tot la sud de Mumbai, nivelul apei a atins aproape şase metri joi, după 24 de ore de ploi neîntrerupte care au scufundat drumuri şi locuinţe. 

Opt pacienţi dintr-un spital Covid au murit ca urmare a opririi ventilatoarelor din cauza unei întreruperi de curent.

Ministrul Pramod Sawat a caracterizat inundaţiile ca fiind "cele mai grave din 1982".

În câmpiile de coastă din Maharashtra şi Goa nivelul apelor a rămas ridicat după ce râurile au ieşit din albii. Locuitorii îngroziţi au urcat pe acoperişuri şi la etajele superioare pentru a scăpa de ape. 

Mai la sud, în statul Karnataka, bilanţul a crescut de la trei la nouă morţi iar patru persoane sunt date dispărute, potrivit autorităţilor. 

Inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente în perioada sezonului musonic în India, când multe clădiri prost construite cedează după zile de ploi neîntrerupte.               

În ultimii ani, fenomenele climatice extreme s-au înmulţit, consecinţă, potrivit specialiştilor, a schimbărilor climatice care afectează această regiune a lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.