O pană de curent generalizată afecta vineri Venezuela, inclusiv capitala Caracas, iar autorităţile o atribuie unui ”sabotaj” şi unei tentative de lovitură de stat, la o lună după realegerea contestată a lui Nicolas Maduro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Unele zone din Caracas au reînceput să fie realimentate vineri dimineaţa, au constatat jurnalişti AFP, iar puterea promitea să normalizeze situaţia ”cât mai curând”.

Electricitatea a revenit parţial în statele Tachira (sud-vest) şi Merida (vest), au constat corespondenţi AFP.

”La ora (locală) 4.50 (11.50, ora României), vineri, 30 august, a avut loc (...) un sabotaj împotriva sistenmului electric naţional care a afectat aproape tot teritoriul, cele 24 de state semnalizând o pierdere totală sau paţială a alimentării cu electricitate”, a anunţat la televiziune ministrul Comunicaţiilor Freddy Nanez.

Acest ”black-out” intervine în momentul în care Venezuela este cufundată într-o gravă criză după alegerile prezidenţiale de la 28 iulie, în care opoziţia a revendicat o victorie.

Această ţară se confruntă cu regularitate cu întreruperi de curent localizate şi pierderi de sarcină, însă rareori cu o întrerupere generalizată. Ea a fost traumatizată de o întrerupere de cinci zile în martie 2019.

”SUB CONTROL”

Puterea atribuie cu regularitate aceste pene unor ”atacuri” orchestrate de Statele Unite şi opoziţie cu scopul de a o răstuna.

Ministrul de interne Diosdado Cabello, considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Venezuela, a vrut însă să dea asigurări. ”Reţeaua începe acum să fie alimentată”.

”Ei (susţinătorii opoziţiei) nu şi-au atins obiectivele (...), ca ţara să fie în foc la o lună după alegeri. Din contră, ţara este într-o (stare de) calm complet”, a adăugat el.

”Totul este sub control”, a dat asigurări, la rândul său, ministrul Apărării Vladimir Padrino Lopez. "Forţele armate sunt desfăşurate pe întregul teritoriu naţional”, a subliniat el.

Însă opoziţia şi numeroşi specialişti estimează că întreruperile recurente de electricitate sunt rezultatul unei proaste gestionări a aparatului industrial, care s-a deteriorat din cauza crizei economice.

Venezuela a înregistrat în ultimii zece ani o contractare fără precedent - cu 80% - a PIB-ului, pe care o creştere economică timidă din ultimii doi ani nu a compensat-o. Aproximativ şapte milioane de venezueleni au fugit din ţară.

”este complicat să te deplasezi fără curent. Nu ştim ce se va întâmpla”, declară la Petare, un cartier popular din capitală, o casieră, Anyismar Aldana, în vârstă de 27 de ani. ”Oamenilor le este frică că se repetă (ca în 2019) (...). Nu muncim, nu ştim ce să facem în privinţa hranei”.

CONVOCARE

Pe plan politic, candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez Urrutia a fost convocat a treia oară de către parchet, vineri dimineaţa.

Era imposibil să se stabilească, din cauza confuziei generate de black-out, dacă s-a prezentat. Parchetul l-a ameninţat cu un mandat de arestare în cazul unei noi neprezentări.

Edmundo Gonzalez Urrutia, în vârstă de 75 de ani, un fost ambasador care trăieşte în semi-clandestinitate, nu a mai apărut în public de la 30 iulie. Duminică el a anunţat că se teme de o justiţie ”fără garanţie de independenţă” şi nu a răspuns altor convocări.

Parchetul susţine că anchetează cu privire la site-ul opoziţiei care îl prezintă drept învingător în alegerile prezidenţiale şi îl acuză de ”uzurpare de funcţii” şi de ”incitare la nesupunere faţă de legi”.

După anunţarea realegerii lui Nicolas Maduro, manifestaţii spontane s-au soldat cu 27 de morţi şi 192 de răniţi, iar aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, potrivit unor surse oficiale.

Preşedintele socialist, a cărui victorie a fost validată de Curtea Supremă, a fost proclamat învingător cu 52% din voturile exprimate, de către Consiliul Naţional Electoral (CNE), care nu a prezentat însă procesele-verbale din secţiile de votare şi s-a declarat vixtima unei piraterii informatice.

Un astfe de atac este considerat puţin credibil de către opoziţie, care a făcut publică numărarea voturilor obţinute cu ajutorul observatorilor săi şi potrivit căreia Gonzalez Urrutia a obţinut o victorie cu peste 60% dintre voturile exprimate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.