Aproape 1.500 de persoane, inclusiv membri ai Guvernului şi familiei regale, au luat parte joi la o ceremonie multiconfesională, la Catedrala Saint-Paul de la Londra, care a adus un omagiu victimelor incendiului de la Turnul Grenfell, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Între noi se află supravieţuitori ai incendiului care a avut loc exact acum şase luni. Unii şi-au pierdut membri ai familiilor, prieteni”, a declarat reverendul David Ison, decanul Catedralei Saint-Paul, în deschiderea ceremoniei naţionale de comemorare.

”Sunt, de asemenea, salvatori şi reprezentanţi ai naţiunii noastre, pentru că naţiunea noastră a plâns după această imensă tragedie”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Catastrofa de la Grenfell, cu 71 de victime înregistrate - 53 de adulţi şi 18 copii -, se află printre cele mai sângeroase în Marea Britanie după al Doilea Război Mondial.

În comemorarea acestui trist eveniment, premierul Theresa May şi ministrul său al Comunităţilor Sajid Javid au luat loc în catedrală, dar şi liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn şi primarul Londrei Sadiq Khan.

Familia regală britanică a fost reprezentată de prinţul Charles şi soţia sa Camilla, dar şi de prinţul William şi soţia sa Kate şi de prinţul Harry.

Aleşii Consiliului Local Kensington şi Chelsea, unde se află Turnul Grenfell, nu au luat parte la comemorare, potrivit cererii formulate de mai multe familii, care le reproşează că nu au ascultat semnalele de alarmă lansate cu privire la securitatea imobilului.

Ei au respectat un moment de reculegere la primăria cartierului.

”MAI BINE NE ASCULTAŢI”

Ceremonia a început cu difuzarea unor mărturii audio ale supravieţuitorii indendiului.

”Nu ştiam cum să reacţionăm, nu ştiam ce să facem”, a povestit unul dintre ei. ”N-am văzut aşa ceva în viaţa mea”.

Corurile de fete ale şcolilor musulmane Al Sadiq şi Al Zahra au intonat apoi cântul ”Nu-ţi pierde niciodată speranţa” ("Never lose hope"), după care Riha Bazar, o muziciană siriană instalată la Londra, a interpretat o piesă la lăută.

Episcopul Kensingtonului Graham Tomlin a luat cuvântul pentru a le asigura pe victime că nu vor fi uitate şi a cere ca această ceremonie să marcheze o cotitură.

”Doresc ca pe viitor numele Grenfell să nu mai fie doar un simbool al tristeţii sau nedreptăţii, ci şi al momentului în care am învăţat să ne ascultăm mai bine şi să ne iubim”, a declarat el.

El a reclamat ca ancheta cu privire la incendiu să poată stabili adevărul. ”Credem că acest adevăr va aduce dreptate şi că dreptatea va permite reconcilierea”, a subliniat el.

După aceste cuvinte, o versiune instrumentală a ”Aleluia” de Leonard Cohen a fost interpretată de fanfara The Ebony Steel, înainte ca fiica uneia dintre victimele incendiului să citească un poem al poetului persan Jalal ad-Din Muhammad Rumi.

La finalul ceremoniei, asistenţa a ieşit din catedrală în tăcere, cu un trandafir alb în mână. Ea a fost precedeată de un banner cu o inimă verde şi numele Grenfell scris cu litere aurite.

Mai multe familii ale victimelor s-au adunat pe treptele monumentului, purtând portrete ale apropiaţilor dispăruţi.

”LUPTĂ ZILNICĂ”

Un marş comemorativ este organizat joi seara în cartierul în care a avut loc drama, ca în fiecare lună, la această dată.

Silueta calcinată a turnului se ridică la cer, amintind permanent tragedia, iar cartierul multicultural în care se află este în continuare marcat puternic.

”Oamenii din Turnul Grenfell au fost uitaţi şi ignoraţi înainte de incendiu, iar aceasta este ocazia ca locuitorii ţării se unească şi să fie alături de noi”, apreciază Jacqui Haynes, preşedinta unei asociaţii a rezidenţilor.

”Viaţa în umbra turnului este o luptă zilnică în vederea îngrijirii comunităţii noastre zdrobite, a fricii că uităm ce s-a întâmplat în acea noapte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.