Două cabluri de telecomunicaţii între Finlanda şi Estonia, rupte de Crăciun la Marea Baltică de un petrolier, Eagle S, suspectat că face parte din ”flota fantomă” a Rusiei, într-o presupusă sabotare a mai multor cabluri submarine, au fost reparate, anunţă operatorul Elisa, relatează AFP.
”Reparaţiile au avut loc azi (luni)”, a declarat AFP însărcinatul cu securitatea la Elisa, Jaakko Wallenius.
Poliţia finlandeză, care a deschis la 26 decembrie o anchetă cu privire la ”sabotaj agravat” după avarierea a patru cabluri de telecomunicaţii şi unui cablu electric (EstLink 2), suspectează un petrolier, Eagle S, care ar face parte dintr-o ”flotă fantomă” rusească, că se află la originea degradărilor.
”Există porbe concludente ale prezenţei Eagle S la faţa locului” unde au fost tăiate cablurile, a precizat Jaakko Wallenius, care a subliniat că ancheta este în curs, lucru care-l împiedică să se pronunţe cu certitudine asupra responsabilităţilor.
”Cablurile au fost tăiate în aşa fel încât să pară o tăietură cu ancora”, a declarat el.
EŞANTIOANE
Eagle S, care naviga sub pavilionul Insulelor Cook şi care venea dintr-un port rusesc, a fost imobilizat şi percheziţionat şi se află în largul Porkkala, la aproximativ 30 de kilometri dus de Helsinki.
Opt dintre marinarii petrolierului au interdicţia de a părăsi teritoriul finlandez.
Vineri, poliţia finlandeză a anunţat că ancheta submarină era ”aproape terminată în privinţa studiului fundului mării”.
Lucrările de reparaţii au început, iar în paralel s-au preşevat eşantioane, preciza ea.
EstLink 2 nu a fost reparat încă.
Întreprinderea Cinia, care operează unul dintre celelalte cabluri avariate - C-Lion 1 între Finlanda şi Germania - estimează că acesta urmează să fie reparat până la 10 ianuarie.
Nicio informaţie nu era disponibilă despre ultimul cablu avariat - operat de CITIC, între Helsinki şi Tallinn.
Autorităţile finlandeze sunt asistate de către un vapor aparţinând Marinei suedeze.
RĂZBOI HIBRID
Suedia şi Finlanda - care au aderat recent la NATO - sunt extrem de atente la incidente recurente la marea baltică.
Aceste acţiuni care ţintesc infrastructuri energetice şi de comunicaţii, fac parte, potrivit unor experţi şi oficiali politici, din ”războiul hibrid” dintre Rusia şi ţări din Occident în acest spaţiu maritim vast, mărginit de state membre NATO la care Moscova dispune de puncte de intrare.
Două cabluri de telecomunicaţii au fost rupte la 17 şi 18 noiembrie în apele teritoriale suedeze.
Un vrachier care naviga sub pavilion chinez, Yi Peng 3, care se afla deasupra zonei la momentul incidentului, s-a aflat în vizorul Stockholmului.
Uniunea Europeană (UE) a anunţat măsuri în vederea ”protejării cablurilor submarine printr-o îmbunătăţire a schimbului de informaţii clasificate, prin implementarea unor noi tehnologii de detectare, capacităţi de reparaţii submarine şi cooperare la nivel internaţional”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.