Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită clarificări Ministerului Transporturilor şi Autorităţii pentru Reforma Feroviară privind reducerile de care beneficiază studenţii la transportul feroviar. ANOSR mai cere să fie reintrodusă posibilitatea ca studenţii să cumpere bilete online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a anunţat că a solicitat, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi cu cei ai Autorităţii pentru Reformă Feroviară, cu scopul de a obţine clarificări cu privire la operaţionalizarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 156/2024 referitoare la reducerile de care beneficiază studenţii la transport feroviar. 
De asemenea, ANOSR solicită operatorilor de transport feroviar urgentarea demersurilor în ceea ce priveşte reimplementarea posibilităţii studenţilor de a achiziţiona bilete în format online.
”O parte dintre operatorii de transport feroviar, printre care inclusiv C.F.R. Călători, au transmis în spaţiul public, până în acest moment, comunicate cu privire la operaţionalizarea măsurilor care limitează aplicarea reducerii de 90% la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri clasa a 2-a. Comunicatele menţionează faptul că studenţii nu mai pot achiziţiona bilete online, ci exclusiv fizic, pe baza legitimaţiilor de student pentru reducere/gratuitate la transport pe care să existe evidenţiată localitatea în care se află instituţia de învăţământ împreună cu actul de identitate”, au afirmat reprezentanţii ANOSR. 
Ei au adăugat că sunt diverse situaţii pe care Guvernul nu le-a luat în considerare în momentul adoptării OUG nr. 156/2024 şi pentru care nu au fost oferite clarificări cu privire la aplicarea reducerii la transportul feroviar intern pentru: studenţii străini şi studenţii români de pretutindeni, având în vedere faptul că pentru unii dintre aceştia domiciliul se află în străinătate; studenţii pentru care ruta cea mai accesibilă nu se încadrează între localitatea în care se află centrul universitar în care studiază şi localitatea de domiciliu, chiar dacă acestea dispun de staţie de cale ferată funcţională sau nu; studenţii care trebuie să călătorească cu mai mulţi operatori feroviari pentru a parcurge ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ superior; studenţii a căror legitimaţie de transport nu are evidenţiată localitatea în care se află instituţia de învăţământ superior la care studiază.
Totodată, ANOSR a anunţat continuarea demersurile pentru a recăpăta dreptul legitim al studenţilor de a beneficia de tarif redus cu 90% pentru toate rutele feroviare, precum şi de gratuitate pentru studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi studenţii proveniţi din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, motiv pentru care a lansat în spaţiul public o petiţie prin care solicită Guvernului României să elimine modificările propuse, care a ajuns la peste 46.000 semnături.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.