Noul şef al Bisericii Ortodoxe Sârbe în Muntenegru a fost întronizat, duminică, sub protecţia comandourilor de poliţie care i-au dispersat pe manifestanţii ostili cu gaze lacrimogene, agravând tensiunile din acest stat balcanic, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Episcopul Joanikije a fost transportat până la mănăstirea din Cetinje, sediul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), cu elicopterul pentru a evita baricadele care au blocat în ajun drumul de acces din acest mic oraş din sudul ţării. 

Potrivit imaginilor difuzate de biserică, episcopul Joanikije şi patriarhul SPC, Porfirije, au coborât din elicopter pe peluza mănăstirii. A fost stabilită o zonă de securitate în jurul clădirii de secol al XV-lea pentru a proteja scurta ceremonie de întronizare.  

Tensiunile au crescut în Muntenegru după anunţul organizării ceremoniei de întronizare în mănăstirea din Cetinje, fost oraş regal. Acest edificiu, sediul al liderilor muntenegreni timp de secole, constituie de asemenea un simbol de "suveranitate" pentru o parte dintre muntenegreni. 

Muntenegrul, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. 

Muntenegru a devenit independent de Serbia în 2006, după aproape 90 de ani de viaţă comună, dar are relaţii complexe cu vecinul său. O treime din locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi. 

Biserica Ortodoxă muntenegreană ete foarte minoritară şi nu este recunoscută de lumea ortodoxă. Biserica Ortodoxă Sârbă este deci dominantă în această ţară cu 72% ortodocşi, iar aversarii o acuză că serveşte interesele Belgradului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.