Seulul şi Phenianul au comemorat separat, joi, izbucnirea în urmă cu 70 de ani a Războiului Coreei, un conflict care s-a soldat cu milioane de morţi şi care, teoretic, nu s-a încheiat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La 25 iunie 1950 au invadat forţele nord-coreene Sudul cu scopul de a reunifica cu forţa peninsula pe care Moscova şi Washingtonul au împărţit-o la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi al colonializării japoneze.

Armele au tăcut trei ani mai târziu, în urma unui armistiţiu care nu a fost urmat niciodată de un tratat de pace, ceea ce înseamnă că cele două părţi din peninsula împărţită de Zona Demilitarizată (DMZ) se află în continuare în război.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În Sud, rămăşiţele unui număr de 150 de militari repatriate din Hawaii, după ce au fost scoase din pământul Coreei de Nord, au fost primite în mod oficial joi seara, în cadrul unei ceremonii intitulate ”Salutul eroilor”.

Mesaje video din partea liderilor ai 22 de naţiuni care au luptat alături de sud-coreeni sub stindardul ONU au fost difuzate, inclusiv unul din partea preşedintelui american Donald Trump.

APĂRAREA PĂCII

”Războiul din Coreea a făcut ceea ce suntem azi”, a declarat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la această ceremonie.

”Noi vrem pacea, însă oricui ne ameninţă viaţa şi securitatea îi vom răspunde cu fermitate”, a avertizat el.

Moon a subliniat că economia sud-coreeană este ”depeste 50 de ori” superioară celei a vecinului său stalinist.

Seulul şi Washingtonul şi-au resfirmat joi angajamentul apărării păcii ”greu câştigate”.

”În această din 1950, alianţa militară dintre Statele Unite şi Republica Coreea se năştea din necesitate, după care s-a întărit prin sânge”, au declarat într-un comunicat comun secretarul american al Apărării Mark Esper şi omologul său sud-coreean Jeong Kyeong-doo.

Pe locul unei importante bătălii, în comitatul Cheorwon, în apropiere de DMZ, o mână de veterani din al Doilea Război Mondial au sărbătorit evenimentul.

”Este nefericit faptul că Sudul şi Nordul au fost nevoite să trăiască în confruntare timp de 70 de ani, din cauza războiului”, a declarat un veteran, înainte să fie eliberaţi porumbei.

Bilanţurile acestui conflict nu întrunesc consensul. Ministerul sud-coreean al Apărării anunţă că au fost ucişi 520.000 de nord-coreeni, 137.000 de sud-coreeni şi 37.000 de americani.

FLORI LA MORMINTE LA PHENIAN

Phenianul vede radical diferit acest conflict, pe care Nordul îl numeşte ”Războiul de eliberare a patriei”, afirmând că a fost atacat de Sud.

Istoricii au găsit însă în arhivele sovietice multiple documente care arată că Kim Il Sung i-a cerut lui Iosif Stalin permisiunea să invadeze Sudul şi altele care detaliază pregătirile operaţiunii.

La Phenian, militari şi civili s-au dus în Cimitirul eroilor de război, la periferia capitalei, pentru a depune flori la morminte.

Potrivit unui sondaj publicat joi la Seul de către Korea Institute for National Unification, majoritatea cetăţenilor din Sud (54,9%) preferă o ”coexistenţă paşnică” cu Nordul unei reunificări (26,3%).

Ziarul oficial nord-coreean Rodong Sinmun a publicat joi peste zece articole consacrate Războiului, inclusiv un editorial în care acuză Statele Unite de faptul că ”reduc toate ţările la cenuşă”. ”Un armistiţiu nu înseamnă pace”, se arată în editorial.

Coreea de Nord justifică, până azi, prin existenţa unei ameninţări americane, programele nucleare din cauza cărora este vizată de mai multe rânduri de sancţiuni internaţionale.

Relaţiile dintre Seul şi Washington s-au răcit în ultimii ani din cauza declaraţiilor lui Donald Trump, potrivit cărora Seulul este necesar să plătească mai mult pentru menţinerea celor 28.500 de militari americanii staţionaţi pe teritoriul ţării.

Însă aliaţii ”rămân întru totul angajaţi în apărarea păcii greu câştigate în peninsula coreeană”, se arată în comunicat.

Această aniversare are loc în contextul în care relaţiile intercoreene s-au degradat considerabil, la doi ani după începutul unei destinderi istorice, marcate de mai multe summituri între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.