Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a solicitat, joi, membrilor să se pregătească să ia măsuri mai stricte în "săptămânile următoare" pentru a opri răspândirea noii tulpini a coronavirusului prin ridicarea nivelului de vigilenţă, scrie AFP.
"Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare", a scris Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în UE.
ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la "crescut/ foarte crescut" evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.
Aşa cum a solicitat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia europeană cu sediul la Stockholm a cerut membrilor săi să-şi consolideze capacităţile de testare şi mai ales secvenţierea pentru a putea detecta mai bine noile aşa-numite variante britanică, sud-africană sau braziliană.
"Dat fiind că populaţiile responsabile de transmitere nu vor fi vaccinate pentru încă câteva luni, este recomandat ca statele membre să fie prudente înainte de a le relaxa măsurile de restricţie", pledează ECDC în raport.
"Din cauza dovezilor contagiozităţii semnificativ mai mari a noilor variante care îngrijorează, autorităţile naţionale ar trebui să fie pregătite să ia măsuri şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte", a continuat Agenţia europeană, care recomandă ca statele să se pregătească şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale.
Pentru varianta aşa-numită britanică ("VOC 202012/01" ou "B.1.1.7"), ECDC a recenzat marţi 1.300 de cazuri în ţările sale membre în afară de Marea Britanie, unde tulpina domină.
Pentru varianta sud-africană ("501Y.V2"), 27 de cazuri au fost depistate în zece ţări din zona ECDC, între care Germania, Franţa şi Belgia, potrivit bilanţului din 19 ianuarie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.