Nigerul a anunţat că şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Ucraina, la două zile după Mali, acuzând Kievul de ”susţinerea” unor ”grupări teroriste” în urma unei înfrângeri grele a armatei din mali în confruntări armate cu separatişti şi jihadişti, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Guvernul Republicii Niger, întru totul solidar cu Guvernul poporului din Mali, decide în deplină suveranitate (...) ruperea de îndată a relaţiilor diplomatice între Republica Niger şi Ucraina”, a anunţat marţi într-un comunicat citit la televiziunea publică un purtător de cuvânt al Guvernului nigerian, colonelul Amadou Abdramane.

La sfârşitul lui iulie, separatişti şi jihadişti au anunţat că au ucis zeci de membri ai grupării paramilitare ruse Wagner şi militari din Mali nîn confruntări armate la Tinzaouatène, la frontiera cu Algeria, în nord-estul Mali.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Armata din Mali şi Wagner au recunoscut pierderi importante, fără să prezinte un bilanţ precis.

Această înfrângere este cea mai grea suferită de Wagner în luptă în Africa, potrivit unor analişti.

Un oficial din cadrul spionajului militar ucrainean (GUR), Andrii Iusov, a sugerat că Kievul a furnizat informaţii rebelilor pentru a comite acest atac.

”Guvernul Republicii Niger a aflat cu o mare stupefacţie şi o profundă indignare declaraţiile subversive şi inacceptabile ale domnului Andrii Iusov, un purtător de cuvânt al agenţiei ucrainene de informaţii militare”, a declarat marţi Amadou Abdramane.

Iar ”cele şi mai indecente ale ambasadorului Ucrainei în Senegal, Iuri Pîvovarov, aduc o susţinere fără echivoc coaliţiei grupărilor teroriste autoare ale atacului laş şi barbar comis la Tinzaouatène împotriva Forşelor Armate din Mali”, a adăugat el, condamnând ”ferm acte de agresiune caracterizate, sinonime cu susţinerea terorismului internaţional”.

”Faptul că rebelii au primit datele necesare care le-au permis să desfăşoare cu bine o operaţiune împotriva criminalilor de război ruşi a fost observat deja de întreaga lume. Bineînţeles, nu vom divulga detaliile. mai multe informaţii vor veni şi aici”, a declarat la televiziunea ucraineană Andrii Iusov, o înregistrare video publicată de către ambasadorul Ucrainei în Senegal.

Mali a anunţat duminică, în urma acestor declaraţii, întreruperea relaţiilor sale cu Ucraina, tot ”de îndată”.

Mali şi Nigerul, conduse de colonelul Assimi Goïta şi, respectiv, generalul Abdourahamane Tiani, s-au apropiat de Rusia după instalarea la putere a unor regimuri militare ostile Occidentului şi care găzduiesc instructori militari ruşi.

Ucraina a respins luni acuzaţii similare ale Mali şi-a exprimat regretul faţă de o ruptură pe care o consideră ”pripită”.

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că Kievul ”aderă necondiţionat la normele dreptului internaţional” şi ”îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile politici şi diplomatice necesare ca răspuns la acţiuni inamicale”.

Regimul din Niger a anunţat tot maţi ”sesizarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a se pronunţa asupra agresiunii ucrainene”.

El notează ”tăcerea statelor africane şi mai ales ale Uniunii Africane (UA)” şi ”face apel la responsabilitatea comunităţii internaţionale”.

Luni, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de vest (CEDEAO), din care Mali şi Nigerul au ieşit în ianuarie, dar şi Burkina Faso, şi-a exprimat ”dezaprobarea fermă şi condamnarea fermă a oricărui amestec străin în regiune”.

CEDEAO a condamnat totodată ”orice încercare vizând să antreneze regiunea în confruntări geopolitice actuale”.

Sâmbătă, noile autorităţi din Senegal au anunţat că l-au convocat pe ambasadorul Ucrainei la Dakar, după ce ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi-a reafirmat susţinerea Bamako.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.