Premierul scoţian Nicola Sturgeon s-a angajat, sâmbătă, să continue planurile pentru organizarea unui nou referendum referitor la separarea de Regatul Unit, după ce a afirmat că nu există nicio îndoială că Parlamentul Scoţiei va avea o majoritate pro-independenţă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o critică adusă premierului britanic Boris Johnson, care a spus că va bloca un nou vot referitor la secesiune, Sturgeon a spus că ar fi absurd ca vreun politician din Londra să încerce să blocheze votul.

"Singurii oameni care pot decide viitorul Scoţiei sunt poporul scoţian şi niciun politician din Westminster nu poate sau nu ar trebui să stea în calea acestui lucru", a declarat Sturgeon pentru BBC TV.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rezultatele alegerilor au arătat că Partidul Naţional Scoţian (SNP) al lui Sturgeon a obţinut un rezultat bun pentru un al patrulea mandat consecutiv, după ce a triumfat în 62 din cele 86 de locuri declarate până acum pentru Parlamentul cu 129 de locuri.

Cu toate acestea, sistemul electoral - care alocă 56 de locuri pe o bază de reprezentare proporţională, care ajută partidele mai mici, - înseamnă că este foarte puţin probabil să obţină o majoritate generală, scăzând cu unul sau două locuri.

Verzii scoţieni, care susţin, de asemenea, independenţa, erau aşteptaţi să câştige mai mult de o jumătate de duzină de locuri.

"Se pare că este dincolo de orice îndoială că va exista o majoritate pro=independenţă în acest parlament scoţian", a spus Sturgeon.

”Conform oricărui standard normal al democraţiei, acea majoritate ar trebui să aibă angajamentul pe care şi l-a luat faţă de locuitorii Scoţiei.

Johnson, despre care guvernul britanic afirmă că trebuie să aprobe un referendum pentru ca acesta să fie legal, a declarat în repetate rânduri că nu va permite unul, subliniind că scoţienii au sprijinit să rămână în Regatul Unit într-unreferendum organizat ”o dată la generaţie”, în 2014.

Aceste poziţii creează condiţiile pentru o ciocnire amară între guvernul scoţian din Edinburgh şi administraţia Johnson din Londra, care ar putea duce în cele din urmă la încheierea uniunii de 314 de ani a Scoţiei cu Anglia şi Ţara Galilor.

Naţionaliştii susţin că au de partea lor autoritatea democratică; guvernul britanic afirmă că legea este de partea sa.

Este probabil ca decizia finală cu privire la referendum să fie soluţionată de instanţe.

Scoţienii au votat în 2014 să rămână parte a Regatului Unit cu 55% la 45%.

Sondajele sugerează că rezultatul unui al doilea referendum ar fi prea strâns pentru a fi atribuită o victorie.

Susţinătorii uniunii susţin că, fără majoritatea SNP, nu există un mandat pentru un referendum, în timp ce Johnson a spus că este greşit să ne concentrăm mai degrabă pe independenţă decât pe recuperarea după pandemia de Covid-19.

”Cred că un referendum în contextul actual este iresponsabil şi nesăbuit”, a declarat Johnson pentru ziarul Daily Telegraph.

Politica scoţiană se îndepărtează de alte părţi ale Regatului Unit de ceva timp, dar scoţienii rămân divizaţi în urma unui nou vot privind încheierea uniunii de 314 de ani a ţării lor cu Anglia şi Ţara Galilor.

Ieşirea Marii Britanii din UE – la care majoritatea scoţienilor s-au opus -, precum şi percepţia că guvernul condus de Sturgeon a gestionat bine criza Covid-19 şi antipatia faţă de guvernul conservator al lui Johnson din Londra au întărit sprijinul pentru mişcarea de independenţă a Scoţiei.

Sturgeon, care a declarat că va organiza un referendum numai după ce încheierea pandemiei de coronavirus, a exclus organizarea unui vot ilegal. Ea a spus că depinde de guvernul britanic să lanseze o contestaţie în justiţie pentru a bloca votul.

"Dacă Boris Johnson sau oricine este prim-ministru la acea vreme, va abea vreun respect pentru democraţia scoţiană, vor veni împreună cu guvernul scoţian, aşa cum sa întâmplat în 2014 şi vor fi de acord (să permită un referendum)", a spus Sturgeon.

"Absurditatea şi natura scandaloasă a unui guvern Westminster, care ar putea merge în instanţă pentru a răsturna democraţia scoţiană, nu mă pot gândi la un argument mai colorat pentru independenţa Scoţiei decât acesta", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.