Mii de persoane din Myanmar au ieşit din nou în stradă, duminică, în ciuda cenzurii internetului şi a arestărilor, pentru a protesta faţă de lovitura de stat militară care a înlăturat-o de la putere pe Aung San Suu Kyi la începutul săptămânii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Poliţiştii au fost desfăşuraţi în număr mare în apropiere de Universitatea din Yangon, în nordul capitalei economice, unde are loc manifestaţia. Nicio confruntare nu a fost raportată. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Vom continua să ne adunăm până vom obţine democraţia. Jos dictatura", a declarat Myo Win, 37 de ani. 

"Dictatura este înrădăcinată în ţara noastră de mult timp", a deplâns Myat Soe Kyaw.

Myanmar a trăit deja de aproape 50 de ani sub jugul armatei de la independenţa din 1948. 

Nu departe de aici, contestatarii au strigat: "Eliberaţi-o pe Mama Suu", referire la Aung San Suu Kyi. Alţii agitau drapele în culorile partidului Liga Naţională pentru Democraţie (LND) şi salutau cu trei degete, un gest de rezistenţă.          

În ciuda fricii, într-o ţară obişnuită cu represiunile sângeroase ca în 1988 şi 2007, locuitorii din Yangon au ieşit din nou în stradă de la primele ore pentru a "vâna demonii", militarii, lovind în tigăi.           

Sâmbătă, zeci de mii de persoane au manifestat deja în mai multe oraşe pentru a condamna lovitura de stat din 1 februarie care a pus capăt unei tranziţii fragile la democraţie de 10 ani.                

Militarii au instaurat starea de urgenţă pentru un an, au arestat-o pe Suu Kyi, liderul de facto al guvernului civil, şi pe alţi responsabili ai LND. 

Deşi armata a ordonat blocarea intenetului şi a reţelelor de socializare, adunarea de duminică a fost transmisă online, pe Facebook, unde mesajele de susţinere au fost în număr mare: "Sunteţi eroii noştri!", "Respect manifestanţilor!". 

Duminică, cenzura continuă şi reţelele de comunicare rămân blocate. 

Arestările continuă. Mai mult de 160 de persoane au fost arestate, potrivit Asociaţiei de asistenţă a prizonierilor politici, cu sediul la Yangon. Un consilier economic al fostei lidere în vârstă de 75 de ani, australianul Sean Turnell, a fost reţinut în hotelul său. 

ONU a făcut apel la eliberarea tuturor deţinuţilor, dar nu a condamnat formal lovitura de stat în declaraţia comună. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.