Rusia a afirmat miercuri că principalul său vaccin contra Covid-19, Sputnik V, nu a cauzat un tip rar de cheaguri de sânge semnalate după utilizarea de alte două vaccinuri folosind aceeaşi tehnologie, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"O analiză completă a efectelor nedorite după teste clinice şi în cadrul vaccinării de masă cu Sputnik V a arătat că nu au existat cazuri de tromboze venoase cerebrale", a indicat Institutul de cercetări Gamaleia, cel care a dezvoltat acest vaccin. 

Vaccinul AstraZeneca şi Johnson & Johnson sunt în prezent suspectate de a provoca mai multe zeci de cazuri din aceste rare tromboze, dintre care unele mortale, determinând autorităţile din mai multe ţări să restrângă folosirea lor. Ambele folosesc aceeaşi tehnologie ca Sputnik V: adenovirusuri. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Institutul Gamaleia a semnalat că "toate vaccinurile bazate pe vectori prin adenovirus sunt diferite şi nu pot fi direct comparate". 

Potrivit acestei surse, Sputnik V implică "importante diferenţe în structura şi tehnologia sa de producţie" în raport cu vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson. El precizează că Sputnik V este susţinut de "o tehnologie de purificare în patru etape pe care Institutul se arată pregătit să o împărtăşească cu alţi producători pentru a "reduce riscurile efectelor secundare". 

Acest anunţ vine în contextul în care vaccinul de la Johnson & Johnson, care trebuie să livreze 55 de milioane de doze în UE în al doilea trimestru, a anunţat marţi că "va îântârzia livrările" vaccinului său cu doză unică în Europa după semnalarea în SUA a trombozelor la persoane vaccinate. 

Folosirea vaccinului AstraZeneca a fost drastic redusă în mare parte din ţările Uniunii Europene din cauza posibilelor tromboze iar Danemarca a anunţat miercuri că renunţă definitiv la el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.